Hétről hétre - A terhesség

A 32. hét

C.L., 2012. január 21., szombat 13:18, frissítve: szombat 13:18
Mostantól gyakoribbá válhatnak az úgynevezett Braxton-Hicks összehúzódások és elkezdhet szivárogni az előtej. Egyre gyakrabban kell meglátogatnod az orvosodat és egyre gyakrabban gondolsz a szülésre is. Ha még nem tetted meg, itt az ideje összeállítani a kórházi csomagot!

A harmadik trimeszter eme időszaka még nyugodalmasnak ígérkezik, ezért – ha tehetjük – pihenjük ki magunkat előre, mert nemsokára felpörögnek az események. Sokaknál mostanra fokozódnak a kellemetlen tünetek, a 32. héten már a jóslófájások is gyakorivá válnak. A melleidből szivárogni kezdhet az előtej, és sok kismamának okoz gondot ebben az utolsó időszakban az állás, az utazás, mivel a lábak vizesedése egyre erősödik. Az alvási nehézségek és a nyugtalanság is gyakoribb, hiszen egyre többet gondolsz a szülésre. A jó hír, hogy ha a babád lejjebb kerül, kevésbé nyomja majd a belső szerveket és könnyebb lesz a légzés is.

A pici már 1.8 kg és 43 cm hosszú, akkora, mint egy szép nagy sárgadinnye és teljesen úgy viselkedik, mint a születése után fog: tudja szabályozni a testhőmérsékletét, figyeli a körülötte zajló dolgokat, nyel, csuklik, nézeget, próbálgatja a légzést és a pisilést. Most már egészen elképesztő dolgokra képes odabenn, ne csodálkozz, ha a talpacskájával vagy a könyökével a bordáid között gyakorlatozik, és akkor se lepődj meg, ha mindezt éjszaka teszi. Ennek nemsokára vége, ugyanis a kicsi lassan felveszi a születési pozíciót fejjel a méhszáj felé. Amúgy lassan nem sok helye marad gyakorlatozni, mivel az elkövetkezendő időkben meg is duplázhatja a súlyát.

Ezen a héten kerül sor a harmadik ultrahangos vizsgálatra, ahol a magzat fejlődését, növekedését figyelik és a méhlepény állapotát, a magzatvíz mennyiségét is ellenőrzik (amely ekkorra már eléri az egy literes mennyiséget). Mivel ebben az időszakban is kockázatos a koraszülés, vigyázz magadra: kerüld a stresszt, a sok álldogálást és a nehéz tárgyak cipelését. Ha zavar az előtej, vegyél a melltartódba betétet, a baba mozgásának kellemetlen mellékhatásait pedig pozícióváltással, sétával, hideg itallal egy-egy időre megfékezheted.  A húgyúti fertőzések elkerülését segítendő érdemes napi 1,5-2 liter folyadékot innunk. És ha még nem tettük, lassan itt az ideje a kórházi csomag összeállításának, és a baba ellátáshoz szükséges eszközök beszerzésének.

Forrás: Családháló
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés