Felkerülhetünk a világ építészeti térképére

Archír

Őrfi József

2012. április 3., kedd 08:40, frissítve: kedd 12:05

Jót mosolyogtam reggelizés közben Édeasanyámon, aki bár régebben maga is építésztechnikus volt, mégis jól tolmácsolja felém a nem-építészek látásmódját.

„Micsoda borzalmas ferdekalapos kocka” – mondta Édesanyám őszintén felháborodva, mert minap a tévében látta azt az előzetes látványtervet, amit a tervezett Rubik-kocka alakú múzeumról mutattak be a közönségnek, hogy el tudják körülbelül képzelni, mit is jelent a „Rubik-kocka alakú" ház. A tervet persze a helyén kell kezelni, mivel az előzetes magyarázaton kívül más célja nem volt. Nem is várható el a látványterv készítőjétől, hogy pont ő legyen az, aki ezt az ötletet szakmai szempontból nemzetközi szinten is megvalósítja. A projekt nagyon jó kiugrási lehetőség, ha jó terv készül, azzal olyan kortárs épület jöhet létre, amit szerte a világon jegyezni fognak. Erre jó esély is van, mivel – állami menedzselésű ötlet esetén régóta elsőként – nem meghívásos pályázaton képzelik el politikusaink a megvalósítást. Emlékszünk mindannyian  a Szépművészeti Múzeum esetére, ahol a gyors lebonyolítás miatt eltekintettek a szakmai etikettől, és a megrendelők önhatalmúlag választották ki a szerintük jónak gondolt építészeket, de a meghívottak közül legjobbnak bizonyult Karácsony Tamásnak sem volt jobb ötlete, mint hogy először üvegkockát tegyen a tér sarkára majd miután azt betonra cserélte, jól belevágjon a műemléklépcsőbe.

A magyarság szellemi teljesítményét bemutató Rubik-kocka alakú múzeum olyan labda, amit csak egyszer lehet lecsapni. A játékot világszerte mindenhol ismerik, jelentősége ország-imázs szempontjából tán csak Puskáséhoz fogható. Első ránézésre is érthető, jókedvű épületet kell építeni, ami megállja a helyét építészeti szempontból és „civil” szemmel is. Az ötletgazdák nemzetközi tervpályázatról beszélnek, ami nagyon jó hír, mert így lehetőség van arra, hogy megmérettessük magunkat a nemzetközi mezőnyben. Ne úgy tekintsünk erre a dologra, mint ami kirekeszti a hazai alkotókat, épp ellenkezőleg, megadja nekik a lehetőséget, hogy Rubik Ernő életművének segítségével felkerüljenek a világ építészeti térképére.

Az Égigérő maga is tervezi, hogy elindul majd a pályázaton, el is készítette első, a kiadott látványterv által ihletett illusztrációját a pályázati anyaghoz. A koncepcióban bemutatott Rubik-kockát megkevert állapotban kapta ajándékba egy kedves barátjától, és mivel nem tudja kirakni, úgy döntött, a halhatatlan magyar szellem nagyságát éppen ez, a feladat nehézségét jól érzékeltető állapot szemlélteti a legjobban…

Rubik-kocka formájú múzeum látványterve az Égigérőtől
Rubik-kocka formájú múzeum látványterve az Égigérőtől