Közönségnapot tartanak a XIII. Pannon Bormustra szervezői

TK

2012. május 11., péntek 08:39, frissítve: péntek 10:06

Eredményhirdetéssel egybekötött közönségnapot tartanak szombaton a XIII. Pannon Bormustra szervezői: a budapesti Gerbeaud Házba látogatók nemzetközileg elismert szakemberek mesterkurzusain vehetnek részt és megkóstolhatják Magyarország legnagyobb presztízsű borversenyének idei ötven legjobb tételét is.

Az idei Pannon Bormustrára 113 hazai bortermelő csaknem 300 borral nevezett: az előző évhez hasonlóan idén is furmintból érkezett a legtöbb, a vörösborok között a cabernet-k dominálnak, de nőtt a kékfrankosok aránya is. A borvidékeket illetően ismét Tokaj-Hegyaljáról nevezték a legtöbb bort, de az egri, szekszárdi és villányi borok mezőnye is erős – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A hazai borok rangos mezőnye szerdától péntekig mérettetik meg a Pannonhalmi Főapátságban világhírű szaktekintélyek előtt: a nemzetközi zsűribe ezúttal Wojciech Bonkowski (Lengyelország), Jamie Goode (Egyesült Királyság), Kató András (Magyarország), Isabelle Legeron (Franciaország), Mészáros Gabriella és Romsics László (Magyarország), John Szabo (Kanada), valamint Tara Q. Thomas és Alder Yarrow (Egyesült Államok) kapott meghívást.

Idén először a Pannon Bormustrához a zártkörű versenynapokat követően, szombaton közönségnap kapcsolódik, melynek keretében az érdeklődők találkozhatnak többek között a rendezvény zsűritagjaival és nemzetközi sztárjaival, mesterkurzusokon vehetnek részt és sétáló kóstoló keretében megkóstolhatják a zsűri által legjobbnak ítélt ötven bort. Ezen a napon kerül sor a Pannon Bormustra díjátadó gálájára, ahol kiderül, kiket díjazott az idei zsűri.

A közönségnap első mesterkurzusán Jamie Goode és Isabelle Legeron beszélnek a természethű és autentikus borok világáról, a verseny tételeiből kiválasztott három-három bor kóstoltatásán keresztül mutatják be, hogy számukra mit jelent ez a kategória pontosan.

Az Inspiráló borok című mesterkurzuson két sikeres borblogger – Alder Yarrow és Wojciech Bonkowski – vall arról, hogy milyen borok inspirálják őket leginkább az írásra, miközben a hallgatóság konkrét példákat is kóstolhat.

A Borstílusok és piaci trendek Észak-Amerikában című kóstoló résztvevői Tara Q. Thomas és John Szabo vezetésével ismerkedhetnek meg az amerikai és a kanadai borpiac sajátosságaival, és a két észak-amerikai szakember segítségével bepillanthatnak a világ legnagyobb borpiacának aktuális trendjeibe.

A közönségnap részletes programját a www.pannonbormustra.hu honlapon találhatják meg az érdeklődők.

A Pannon Bormíves Céh 1999-ben Gál Tibor és Heimann Zoltán borászok kezdeményezésére indította útjára a Pannon Bormustra névre keresztelt borversenyt elsősorban azzal a szándékkal, hogy lehetőséget biztosítson a kiemelkedő minőségű magyar borok nemzetközi színvonalú megmérettetésére. A rendezvény lebonyolítását 2011-ben vette át a Sziget Szervezőiroda a jogtulajdonos Pannon Bormíves Céh megbízásából.

Forrás: MTI