60 millió dollárért kelt el a sziget

KG

2012. augusztus 1., szerda 15:05

Liliane Bettencourt, a L’Oréal francia kozmetikai óriáscég örökösnője a seychelle-i D’Arros szigetét 60 millió dollárért (13,6 milliárd forintért) eladta egy, a szigetcsoporton bejegyzett vállalatnak – jelentette be az indiai-óceáni szigetország kormánya.

Az illegális pártfinanszírozással és adócsalással gyanúsított 89 éves milliárdos közvetítők révén rendelkezett a szigettel, erről azonban a francia adóhatóságnak nem volt tudomása. „A D’Arros-szigetet és a szomszédos korallzátonyt Bettencourt asszony 1998 decemberében vásárolta meg 18 millió dollárért” – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Christian Lionnet területrendezési és lakásügyi miniszter. Ez jelenlegi árfolyamon több mint 4 milliárd forint.

Seychelle-szigeteki látkép – 60 millió dollárért
Seychelle-szigeteki látkép – 60 millió dollárért
Fotó: Europress/AFP


Bettencourt a D’Arros-t és a szomszédos St. Joseph-korallzátonyt 60 millió dollárért adta el a Seychelle-szigeteken bejegyzett Chelonia Ltd. cégnek – mondta a miniszter, de arra nem tért ki, mikor történt az eladás.

Kalandos utat járt be a sziget

Franciaország legjelentősebb adófizetője az ügyvédeivel folytatott tanácskozás után beleegyezett, hogy 8 millió dollárt fizet a seychelle-i államnak az 1998-as tranzakció után, amit a vásárláskor nem tett meg. A victoriai kormány közleménye szerint a Chelonia a Save Our Seas Ltd. tulajdonában van. Ez utóbbi offshore-céget a brit Virgin-szigeteken jegyezték be, és a genfi székhelyű Save Our Seas (Mentsd meg a tengereinket) alapítvány vagyonát kezeli.

Fotó: Europress/AFP


A szigetet és a korallzátonyt azonnali hatállyal természetvédelmi területté nyilvánítják, és a Save Our Seas alapítvány, valamint a seychelle-i környezetvédelmi és energiaügyi minisztérium közös kezelésébe kerül – áll a kormány egy másik közleményében.

Kifosztotta a családot?

2006-ban Liliane Bettencourt-t – feltehetően azért, hogy rendezze a sziget helyzetét a francia adóhivatallal – egy liechtensteini alapítványhoz csatolta D’Arros-t. Az alapítvány alapszabálya adományokat írt elő egyes kedvezményezetteknek, közöttük régi barátjának, Francois-Marie Barnier fotóművésznek, illetve annak halála esetén élettársának, Martin d’Orgevalnak.

A két férfi ellen 2011. november 11-én Bettencourt lányának feljelentése nyomán vizsgálat indult, Francoise Bettencourt ugyanis még 2007-ben feljelentést tett, azzal gyanúsítva meg az anyjánál jóval fiatalabb Barnier-t, hogy visszaélve az idős asszony időskori mentális gyengeségével, valósággal kifosztja a családot. Liliane Bettencourt ugyanis egymilliárd euró értékű ajándékokkal halmozta el a fényképész–írót.

Forrás: MTI