A hétfő mellett a többi napot is hasonlóan utálják

NT

2012. augusztus 22., szerda 00:35, frissítve: szerda 08:05

Egy amerikai kutatócsoport leszámolt a "gyűlöletes hétfő" mítoszával: a szakemberek szerint bár a közhiedelem ezt a napot tartja a hét legnyomorúságosabb 24 órájának, az igazság az, hogy a keddek, a szerdák, de még a csütörtökök is ugyanolyan közutálatnak örvendenek.

A kutatók egy 340 ezer ember bevonásával készített felmérés alapján jutottak arra a megállapításra, hogy hétfőn semmivel sem rosszabb az emberek közérzete, mint a rákövetkező három napon. A hétvége küszöbén azonban jelentősen javul az általános kedélyállapot, alátámasztva ezzel a jól ismert „pénteki érzés” elméletét.

A Journal of Positive Psychology című folyóiratban a szerzők a „gyűlöletes hétfő” fogalmának eloszlatását szorgalmazták. „A különböző kulturális mítoszok eltúlozhatják a hét egyes napjait jellemző valóságos hangulati mintákat” – hangsúlyozta az amerikai Stony Brook Egyetemen dolgozó Arthur Stone.

A Gallup közvélemény-kutató cég által készített telefonos interjúkat elemző kutatók szerint a megkérdezettek több örömöt és boldogságot, illetve kevesebb stresszt és aggodalmat éreznek pénteken, szombaton és vasárnap, mint a hét többi napján.

Stone szerint a vasárnapi és a hétfői hangulat közötti éles kontraszt az oka a hét első napját sújtó fokozottabb közutálatnak – adta hírül a BBC hírportálja.

Forrás: MTI