A hőség a vadállománynak sem tesz jót

2012. július 14., szombat 08:07, frissítve: szombat 12:13

A hőség miatt szomjazik és gyengül a vadállomány Békés megyében, a Maros-hordalékkúp területén szinte nincs felszíni víz, a vadásztársaságok új itatók építésével próbálnak elegendő vizet juttatni az állatoknak – mondta a Békés Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának osztályvezetője az MTI-nek.

Valler Attila kifejtette: a légköri aszály miatt hajnalban is meleg volt a levegő, nem képződött harmat, ami a vadon élő állatok számára életmentő vízforrás nyáron. A megyében tavaly ősszel a szaporodásra alkalmas törzsállomány száma megfelelő volt, a fácánok egyedszáma százezer körül alakult, hasonló volt a mezei nyúlé, és harmincezer az őzeké. A vadállomány és szaporulata azonban 2012-ben elmarad a vadásztársaságok februárban tervezett számaitól.

A fácáncsibéket tavasszal a késői fagyok tizedelték, a második költést most az aszály veszélyezteti, az őzgidák legyengülnek a víz és a friss zöld hiánya következtében. Egyedül a nyúl vészeli át könnyebben ezt az időszakot, lévén szívósabb és szaporább faj. Az osztályvezető tájékoztatása szerint a megyében 490 ezer hektár a vadászható terület, ebből több mint 200 ezer hektár a felszíni vizekben gyengén ellátott rész.

Itt a vadásztársaságok többletivóvíz kijuttatásával és új, fóliával bélelt itatóhelyek kialakításával tudnak életmentő mennyiségben vizet juttatni a vadaknak. Békés megyében 78 vadásztársaság gazdálkodik, a társaságok kétharmada naponta több alkalommal juttat vizet az állatoknak, és 30-32 társaság kényszerül többletvízfelületek kialakítására a vadállomány védelme érdekében.

Forrás: MTI