A szieszta spanyol szabályai

KG

2012. augusztus 8., szerda 14:30, frissítve: vasárnap 12:02

Spanyol kutatóknak sikerült meghatározniuk az ebéd utáni szunyókálás optimális paramétereit.

Az eddig is ismert volt, hogy a szieszta jót tesz az egészségnek: enyhíti a belső feszültséget, javítja a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást, regenerálja az emlékezőképességet. A spanyol „sziesztológusok” szundiszabályzata szerint nem jó, ha fél óránál hosszabb ideig alszik valaki ebéd után, mert mély alvásfázisba kerülve, éjjel nem tud könnyen elaludni. A szieszta – így a spanyol szakértők – ne ágyban történjen, mert ott hajlamosabbak vagyunk mélyen elaludni, hanem csak kanapén vagy kényelmes karosszékben.

A mentális egészséget és alvást vizsgáló spanyol tudósok meglátásai egybecsengenek azzal a tanulmánnyal, amelyet nemrégiben az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA készített. Abban 26 perces a szieszta optimális időtartama, és 34 százalékkal javítja a hatékonyságot a szundítás után.

A spanyolok nem ismernek tréfát: két éve Madridban Szieszta Bajnokságot szerveztek
A spanyolok nem ismernek tréfát: két éve Madridban sziesztabajnokságot is szerveztek
Fotó: Europress/AFP

A spanyolok hangsúlyozzák, hogy csakis a rendszeres napi sziesztázás jótékony hatású, az alkalmankénti pihegésnek nincs sok egészséghaszna. Ha viszont elmarad a rendszeresen sziesztázónál egy ebéd utáni szunyókálás, az rosszabb az illető egészségének, mint ha egy étkezést hagyna el – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Forrás: MTI