Az Eb miatt irtják a kutyákat Ukrajnában

tt

2012. június 2., szombat 04:30, frissítve: szombat 11:13

Brigitte Bardot és Alain Delon felszólította a kelet-ukrajnai Harkiv polgármesterét, hogy állítsa le a kóbor kutyák irtását, amelyet a labdarúgó Európa-bajnokságra tekintettel rendelt el.

„Határozottan kérem, hogy haladéktalanul szüntesse be ezt az undorító mészárlást, hogy Ukrajna továbbra is megőrizze a civilizált és humánus ország képét, amelyet éppen most veszít el az Ön hibájából és felelősségére” – áll a két filmcsillag által aláírt, Hennagyij Kerneszhez intézett levélben, amelyet a Brigitte Bardot Alapítvány tett közzé pénteken.

„Nem szégyelli magát? A szégyen bejárta az egész világot! Szörnyű kínok között végeznek ki és mérgeznek meg illegálisan kóbor kutyákat az Eb nevetséges ügye miatt” – írták a színészek. Az utóbbi években az ukrán hatóságok tömegesen irtják a kóbor kutyákat, sokat megmérgeznek vagy elevenen elégetnek ukrán sajtóbeszámolók szerint.

2011 novemberében Brigitte Bardot már felszólította Viktor Janukovics államfőt, hogy „állítsa le a mészárlást és a mozgó égetőket, amelyekbe gyakran elevenen dobják be a kutyákat”.

Az ukrán környezetvédelmi minisztérium ezt követően felszólította a helyi hatóságokat, hogy vessenek véget a kutyairtásnak, és megígérte, hogy menhelyeken helyezik el a kóbor ebeket. Az Eb közeledtével azonban további több ezer kóbor kutyát pusztítottak el Ukrajnában, kiváltva az állatvédők haragját.

A városokban kószáló négylábúak komoly gondot okoznak Ukrajnában. Csak Kijevben médiaértesülések szerint 2800 esetben támadtak emberre kóbor kutyák 2010-ben.

Forrás: MTI