Az eltűnt gyermekekért szálltak a lámpások

PR

2012. május 25., péntek 23:22, frissítve: szombat 11:03

Péntek este hat magyarországi városban lámpások ezrei emelkedtek a magasba az eltűnt gyermekekre emlékeztetve. Május 25-én tartották az eltűnt gyermekek világnapját, az 1979. május 25-én New Yorkban eltűnt 6 éves kisfiúra, Etan Patzra és sorstársaira emlékezve.
Tavaly mintegy 14 ezer eltűnt gyereket keresett a rendőrség Magyarországon; a 2011-es eltűnések miatt elrendelt körözések közül jelenleg még 67 hatályos – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnügyi elemző-értékelő főosztályának vezetője csütörtökön.

Az eltűnt gyermekek problémájára először az Egyesült Államokban hívták fel a figyelmet. Etan Patz eltűnésének napját Ronald Reagan amerikai elnök 1983-ban az eltűnt gyermekek nemzeti napjává nyilvánította. Az eltűnt kiskorúak ügyét Európában a 2001-ben megalakult Eltűnt és Szexuálisan Kihasznált Gyerekekért Európai Föderáció karolta fel, amely ernyőszervezetként koordinálja a prevenciós és az eltűntek felkutatásával kapcsolatos feladatokat. A szervezet kezdeményezte, hogy május 25-e legyen az eltűnt és bántalmazott gyermekek napja. (Az eltűntek világnapját augusztus 30-án tartják.) A világnap célja, hogy ráirányítsák a figyelmet a megelőző stratégiákra és az országok közötti együttműködés fontosságára.

Magyarországon évente több ezer gyermek eltűnését jelentik be (2010-ben az eltűnt kiskorúak száma meghaladta a tízezret), s bár túlnyomó többségük rövid időn belül előkerül, több mint száz eset komoly gondot okoz a rendőrségnek. Az eltűnt gyermekek keresése, körözése államigazgatási eljárás keretében történik, amit ugyan 90 napon belül le kell zárni, de az eltűntek adatai 20 évig folyamatosan benne vannak a keresettek körében. Az elszökött gyerekek fele még aznap, legfeljebb másnap megkerül, negyedük tölt több éjszakát vagy akár egy hetet is távol otthonától.

Változatos okok

Az eltűnéshez vezető okok változatosak: sokszor csak a játékba való belemerülés, a kalandvágy vagy valamilyen apróbb sértődés, veszekedés vezet a szökéshez. Az elcsatangolások gyakori oka a félelem a tanulmányi eredmények miatti esetleges felelősségre vonástól: az eltűntként körözött gyerekek 40-50 százalékáról derül ki utóbb, hogy iskolai kudarcok miatt indult neki a nagyvilágnak (a félévi, illetve év végi bizonyítványosztás idején az átlagnál több eltűnést regisztrálnak a hatóságok). Sok fiatal nevelőintézetből, gyermekotthonból szökik meg, náluk az intézeti körülmények állnak a tett hátterében, viszonylag kevesen vannak, akik családból tűnnek el. Az otthonról vagy nevelőintézetből elszökött fiatalok pénz és jövedelem nélkül gyermekprostitúció vagy más bűncselekmény áldozatává válhatnak.

2008. június 1-jén elsőként Magyarország vezette be az Európai Unióban az egységes segélykérő telefonszámot, a 116-000-s kékvonalat. A „forróvonal” egyetlen hívószám segítségével lehetővé teszi az eltűnt gyermekek és szüleik számára, hogy az EU területén bárhol segítséget kérjenek.

Tejesdobozokon jelentek meg az eltűntek képei

A világnaphoz kapcsolódva tavaly az Ezer Lámpás Éjszakája elnevezésű kampány keretében Magyarországon új kezdeményezést indítottak – az Egyesült Államokból átvett akció keretében tejesdobozokon és egyéb termékeken jelentek meg évek óta eltűnt magyar fiatalok fényképei, eddig összesen harminc kiskorúé. A kampány eredményeként kilenc fiatalkorú került elő.

A világnaphoz kapcsolódva az idén is tejesdobozokon, ásványvizes palackokon, plakátokon lesznek láthatók az eltűnt gyermekek képei. Az Ezer Lámpás Éjszakája elnevezésű rendezvénybe ebben az évben a fővároson kívül Győr, Kecskemét, Pécs, Székesfehérvár és Veszprém is bekapcsolódott, ahol egész napos családi és gyerekprogramokat, mintegy 50 zenész fellépésével jótékonysági koncerteket tartottak, a műsorvezetést ismert emberek vállalták. Az esemény zárásaként 6000 lámpást engedtek fel egyszerre este fél 10-kor a hat városban.

Forrás: MTI