Dan és Marco emlékének ajánlották a futamot

Károly Gábor

2011. november 3., csütörtök 14:00, frissítve: szerda 12:53

Az elmúlt hetek halálos kimenetelű balesetei rányomták a bélyegüket a hétvégi futamra: az autó- és motorsport az IndyCarban versenyző Dan Wheldont és a MotoGP-ben érdekelt Marco Simoncellit veszítette el.

A hétszeres világbajnok, Michael Schumacher szerint a múlt hónapban bekövetkezett halálesetek inkább sorsszerűek voltak, mintsem a sportág biztonságának hiányosságai. A német szerint az autó- és motorsport biztonsága „hatalmasat fejlődött”. Ennek ellenére minden egyes versenyző elfogadta a súlyos balesetek kockázatát – véli a hétszeres bajnok.

„Ha valaminek meg kell történnie, az meg is történik. Szerintem ez a sors, mellyel mindannyian szembesültünk most. Megérintett, ami a két versenyzővel történt, de sajnos azt kell, hogy mondjuk, ilyen az élet” – nyilatkozott szomorúan még a verseny előtt.

Wheldon a Las Vegas-i versenypályán vesztette életét október közepén egy IndyCar-versenyen, egy héttel később pedig a MotoGP-ben versenyző Simoncelli is végzetes kimenetelű balesetet szenvedett a malajziai futamon.

Dan Wheldon
Dan Wheldon
Fotó: Reuters
Marco Simoncelli
Marco Simoncelli
Fotó: Reuters

„Teljes mértékű biztonságot elérni lehetetlen. Nem hiszem, hogy amikor versenyzünk, azon gondolkodunk, hogy veszélynek tesszük ki magunkat. Amikor határon autózunk, számunkra ez a normális, ez a kényelmes” – tette hozzá Schumacher.

A Ferrari spanyol pilótája, Fernando Alonso szerint a tragédia inkább a versenyzők hétköznapjaira volt hatással. „Ez nem vezetés közben hat ki ránk, hanem sokkal inkább a hétköznapokon – szomorú napok voltak ezek. Onnantól kezdve, amint beülsz a kocsiba s lehajtod a sisakrostélyt, már nem gondolsz a veszélyre” – mondta Alonso.

A verseny utáni sajtókonferencián is téma volt Dan és Marco végzetes balesete.

„Az elmúlt héten két társunkat veszítettük el. Nem ismertem Dan Wheldont személyesen, de nagy név volt a motorsportban, míg Marco Simoncellit az idén ismertem meg – gondolataink most körülöttük járnak. Amikor beugrunk a kocsiba, kockázatot vállalunk, ezzel tisztában vagyunk, s magától értetődően imádkozunk, hogy ne történjen semmi – de sajnos néha emlékeztetnek minket a kockázatra, s ezt akarjuk a legkevésbé látni.”

(Sebastian Vettel)

 

„Ahogy Seb is mondta, ez egy nehéz hétvége volt mindenki számára a motorsportban. Két halálos kimenetelű balesetünk volt. Dant nagyon régóta ismertem: ő volt az a srác, akit mindannyiunknak le kellett győzni a kisebb szériákban. Úgy gondolom, hogy az első Indiai Nagydíjat neki kellene ajánlanunk, és természetesen Marcónak, egy másik szupertehetséges fiatalnak. Ő vezetett a leglátványosabban – szóval ezt a versenyt az ő emléküknek ajánlanánk.”

(Jenson Button)

 

„Bennem is vegyes érzelmek vannak a hétvégéről. Úgy gondolom, hogy ma mindannyian kettejükért versenyeztünk. Megpróbálunk továbblépni, de mindig emlékezni fogunk erre a két fantasztikus emberre.”

(Fernando Alonso)