Elsőként mászná meg a csúcsot

BL

2012. április 13., péntek 22:58, frissítve: szombat 12:45

Újabb kísérlet indult a Himalája egyik még „szűz” csúcsának, a Tsartsénak a meghódítására, ezúttal Ticu Lacatusu neves román hegymászó próbálja meg elérni a 6346 méter magas ormot.

Lacatusu az első románként ért fel korábban a 8848 méteres Mount Everestre, a világ legmagasabb hegycsúcsára, és meghódította már mind a hét kontinens legmagasabb pontját. Expedíciója pénteken vette kezdetét, a tervek szerint társaival május 18-án ér a Tsartse csúcsára. A Tsarste a Mukut Himal hegytömbben magasodik Nepálban, közel a kínai határhoz, Tibet területéhez. Lacatusu csapatával először egy 6100 méteres csúcsot akar megmászni az Annapurna közelében a felkészülés részeként.

Bár nem a legmagasabb, a nyolcezres hegycsúcsoknak még csak a „nyomába sem ér”, a Tsartsét eddig senki nem mászta meg, noha francia, német, japán és amerikai expedíciók is indultak már meghódítására. A hegymászókat rendszerint kockázatos időjárási viszonyok hátráltatják a Tsartse leigázásában. Lacatusu német társakkal már korábban – 2006-ban – is próbálkozott, de nem járt sikerrel. Elsőként megmászott viszont akkor egy közeli csúcsot, a 6403 méteres oromnak az Európa-csúcs nevet adta.

A román hegymászó most abból az alkalomból indult útnak, hogy megünnepelje első nyolcezres sikerének évfordulóját: 1992 nyarán ő volt az első román, aki nyolcezer méter fölé ért, a 8047 méteres Broad Peaket mászta meg.

Forrás: MTI