Évek óta először lépett utcára a király

WA

2012. május 25., péntek 18:03

Évek óta először lépett az utcára pénteken a thai király, akit ezrek vártak Bangkokban és Ajutthaja történelmi főváros közelében.

A 84 éves IX. Ráma (Bhumibol Aduljadedzs) csaknem három év után lépett először alattvalói közé. Bhumibol korábban évtizedeken át aktívan dolgozott az ország szegényeinek megsegítésén, de szinte teljesen eltűnt a közéletből azóta, hogy 2009 szeptemberében – a palota szerint tüdőgyulladás miatt – kórházba vitték.

IX. Ráma azóta sokat betegeskedett, és a bangkoki Sziriradzs kórház királyi szárnyában élt. Szobáját csak ritkán hagyta el, és akkor is csak kerekes székben.

Bhumibol most katonai egyenruhát viselve hagyta el a kórházat – szintén tolószékben –, majd egy fehér járműben feleségével és egyik lányával hajtott végig az utcákon, ahol zászlót lengető tömegek várták.

A király kórházba kerülése egybeesett a Thaiföldet megrázó politikai földrengéssel, amelynek során a felek szembenállása gyakran torkollott erőszakba. Bhumibol megjelenése sokak szerint biztosítja a nyugalmat, és megmutatja, hogy az ázsiai ország lakói még mindig szeretik az uralkodót.

IX. Ráma 1946 óta áll Thaiföld élén, ezzel ő a világ legrégebben trónon lévő koronás fője.

Forrás: MTI