Felújítják a konkvisztádor házát

WL

2012. július 11., szerda 08:24

Folytatódik a történelem egyik leghíresebb konkvisztádora, Hernán Cortés egykori házának felújítása Mexikóban, ahol 2010-ben hurrikán okozta károk miatt szakadt félbe a munka.

A Mexikó keleti részén, Veracruz államban – azon belül is La Antiguában – álló maradványokban nagy károkat okozott a nedvesség, de az ősfás környezet is megszenvedte a 2010-es Karl hurrikánt. A mexikói antropológiai és történeti intézet, az INAH bejelentette, hogy a helyreállítás végeztével múzeum várja a Cortés iránt érdeklődőket.

La Antigua fontos állomása volt annak a hadjáratnak, amelyet a spanyolok az azték birodalom fővárosa, Tenochtitlan meghódításáért folytattak a 16. század első negyedében. A ház, amelyről úgy tartják, hogy az 1485 és 1547 között élt Cortésé volt, manapság La Antigua legnevezetesebb turistalátványossága, de mára igencsak megrágta az idő vasfoga: elhanyagolt, romos, és benőtte a növényzet. Mindez igen vadregényes külsőt kölcsönöz a háznak, a régészek nem is akarják megfosztani ettől az épületet.

A restaurálás épp ezért nehéz munka lesz, és egyelőre csak a hely néhány részére, például a kerítésre fog kiterjedni.

Forrás: MTI