Fizetős lesz a Circus Maximus

BL

2011. december 22., csütörtök 16:18

Helyreállítják és védett régészeti területté alakítják át a Circus Maximust. Az ókori lóversenypálya egyik része zöldövezet marad, másik részén megnyitják a látogatók előtt az ásatásokat.

„A munka megkezdődött, és ha lesz rá elég pénz, 2013-ra a Circus Maximus újjászületik” – jelentette ki Gianni Alemanno római főpolgármester a régészeti projektet bemutató sajtótájékoztatón.

A Kr. e. II. században épített sportpálya restaurálása három és fél millió euróba kerül. Ebből a főváros közel két és fél milliót tudott előlegezni, a többit a római kormány vállalta magára. A cél az antik Róma legnagyobb stadionjának megmentése: a Palatinus és az Aventinus dombja között húzódó hatszázhuszonegy méter hosszú, száztizennyolc méter széles lóversenypálya lelátóján háromszázezer néző fért el. Az utolsó versenyt 549-ben tartották.

A Circus Maximus mezeje az utóbbi évtizedekben a szakszervezeti tüntetések és tömegkoncertek helyszíne volt. 2006-ban itt ünnepelték az olasz labdarúgó-válogatott világbajnoksági győzelmét. A turisták ingyen látogatták, de a pálya egykori istállórésze eddig le volt zárva. A lóversenypályát már kerítéssel vették körbe és éjszakára megvilágítják. A pályára való belépésért a tervek szerint háromeurós jegyet kell majd váltani, az ásatásokon a vezetett látogatás nyolc euróba kerül majd.

Forrás: MTI