Hatalmas problémát okoznak a szennyezett ételek

WL

2012. április 16., hétfő 10:13

Minden évben a lakosság 15 százaléka, vagyis több mint 200 millió kínai betegszik meg szennyezett étel fogyasztása következtében – hangzott el egy hétvégi, élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos konferencián.

Az adat – idéz a Sina.com hírportál a konferenciáról – a baktériummal, élősködőkkel szennyezett, a káros hozzáadott anyagokat és a természetből származó méreganyagokat tartalmazó ételekre vonatkozik.

Az élelmiszer-biztonság kérdése évek óta komoly problémát jelent a kelet-ázsiai ország számára, ahol a termelők többsége – a minél nagyobb profit reményében – gyenge minőségű árut kínál jó minőségű áruként feltüntetve.

Kivételt a kérdésben a nagy nemzetközi áruház- és étteremláncok sem jelentenek: az idén már a McDodald’s, a Carrefour, tavaly év végén a Wal-Mart cégeket is szabályszegésen érték.

A legutóbbi hónapokban ruhafestéket, tintát, viaszt és mérgező vegyi anyagokat is találtak egyes élelmiszerekben.

A Kínai Társadalomtudományi Akadémia (CASS) tavaly év végi felmérése szerint a kínai lakosság az élelmiszer- és gyógyszerbiztonságot nevezte meg első helyen a leginkább bizonytalanná tévő dolgok listáján.

A kínai vezetés a minőségi előírások és az azok megszegéséért kiszabható büntetés szigorításával harcol az élelmiszer-biztonság növeléséért. A főváros, Peking azt tervezi, hogy az élelmiszer-hamisításon kapottakat egy életre eltiltja az élelmiszer- és a hozzá kapcsolódó iparágaktól. Országos szinten félszáz adalékanyag betiltása és a használható adalékanyagok jobb szabályozása szerepel a sürgős teendők listáján.

Forrás: MTI