Hipszterek fodrásza

Varga Attila

2016. december 9., péntek 19:50, frissítve: péntek 21:23

Kéz alól vásárolt bútorokkal, bolhapiacok kincseivel rendezte be fodrászüzletét Száva Péter. A szokatlan miliő telitalálatnak bizonyult minden korosztály számára. A nyugdíjasok és a romkocsmák törzsközönsége mellett már Madridból is járnak hozzá hajat vágatni.

Száva Péter Hajdúszoboszlón gyerekeskedett. Édesapja huszonöt éven át felszolgálóként dolgozott a debreceni Aranybika szállodában, majd a szoboszlói Alföld étteremben, édesanyja pénztáros volt a nagy hírű fürdőben. A fiatalembert mégsem érintette meg a vendéglátás szele, asztalosnak tanult, majd szakmával a kezében pizzafutárként dolgozott. Sorsának alakulásában nagy szerepe volt annak a véletlennek, hogy a pizzafutárok hajdúszoboszlói pihenőhelye melletti üzlethelyiségben fodrászatot nyitott a Kelet-Magyarországon ismert Figaro szalonok üzemeltetője, a ma már Dániában élő Szél Sándor.

 
Száva Péter sorsának alakulásában nagy szerepe volt a véletlennek
 Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet
 

– Még most sem késő. Csak ide a szomszédba kell átjárnod, és fodrász leszel, mondogatta nekem, ezért végül beiratkoztam a debreceni szakmunkásképző fodrászképzésére, a gyakorlatot pedig náluk töltöttem ki. Azóta sok helyen dolgoztam, végül Budapestre költöztem, nemrégiben önállósodtam.

A XII. kerületben talált egy önkormányzati ingatlant, egykori lámpabolt helyén nyitotta meg fodrászüzletét. Festő barátja a körülményeket látva „padlót fogott”, komoly felújítást kellett elvégezniük. Az üzlet berendezését kis részben lomtalanítási és ócskapiaci kincsekből alapozta meg, egy-egy komolyabb bútor után hirdetési portálokon kutakodott igen sokat. A harmincas évekbeli, kifogástalan állapotú bárszekrényt aprópénzért vásárolta Váchartyán mellett, egy zsákfaluban, a fésülködőasztalt az internetről lőtte, a két alagsori lámpát is más helyről, Hercegkútról, illetve a budai Városmajor utcából szerezte be.

 
Az üzlet berendezését kis részben lomtalanítási és ócskapiaci kincsekből alapozta meg
 Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet
 

Van itt régi esernyőtartó, selyemfejű állólámpa, kellékes kisszekrény is. Első szakmájához visszanyúlva Száva Péter maga újítja fel a bútorokat: csiszolja, lakkozza, gombot cserél rajtuk, a székeket, fotelokat újrakárpitozza. A Singer varrógép állványa és asztala lett úgy átalakítva, hogy a körmös – akit még keres – porelszívójának is legyen helye benne. A régi rádió tetejére rakott notebook segítségével hangszórókból szól a modern zene.

A szalonnak kétszárnyú üvegajtaja van, és rengetegen bekukucskálnak ide. Mivel szemből, közelről az Old Time Hair logót nem látni, el sem tudják képzelni, mi működik itt.

 
Rengetegen bekukucskálnak ide
 Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet
 

– Az volt a célom, hogy az első benyomás alapján a legutolsó gondolata legyen az a bekukucskáló embernek, hogy ez egy fodrászüzlet. Kérdezik is tőlem sokan, hogy mi ez. A legtöbben azt gondolták, hogy ez egy antikbútor-kereskedés. Sokan tippeltek kávéházra és galériaszerűségre is. Egy idősebb úr azt kérdezte, hogy milyen színpadi előadás lesz itt, merthogy őt már lenyűgözték a díszletek. Jöjjön be, nézzen körül, ez egy fodrászüzlet, mondtam. Nagy megrökönyödést okoztam neki.

Valóban megtévesztő a belső, hiszen nem hagyományos a két fodrászpult sem. Ugyanis háromtükrös toalettszekrények szolgálnak erre a célra.

– Sehol nem látott megoldás lett belőle, hiszen a két szélső tükörszárny elfordítható, így a kuncsaft nemcsak szemből, hanem oldalról is látja a készülő frizuráját. Ezt a majdnem körpanorámát nagyon megkedvelték a vendégek.

 
A legtöbben azt gondolták, hogy ez egy antikbútor-kereskedés
 Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet
 

Egy Madridban élő, magyar származású visszatérő vendége itt szétnézve megállapította, hogy a spanyol fővárosban ez a hipszterek által kedvelt stílus a legmenőbb, és nem is gondolta, hogy Budapesten is rálel.

Most került a falakra fotós barátjának budapesti házakat ábrázoló sorozata. Marilyn Monroe képét már korábban kirakta, de Churchill és a Kojakot alakító Telly Savalas fotójának kihelyezésén is gondolkodik. Ugyanis bevezeti a kopaszok számára – akiknek szerzetesi hajkoronája azért még megvan – a félárú kedvezményt.

Száva Péter tavaszra-nyárra gramofonra vadászik. A vendégek kedvéért szeretne feltenni néha egy-egy sercegő hanglemezt is.