Hógömbcsodák Bécsben: a sielő macitól Freudig

Két világháborút is túlélt a jellegzetes dísztárgyakat készítő családi manufaktúra

Győr Ágnes

Győr Ágnes

2016. december 18., vasárnap 14:30, frissítve: vasárnap 17:20

El sem hinné, milyen sokan rázzák rosszul a hógömböket – mondja lapunknak nevetve II. Sabine Perzy, a bécsi Original Wiener Schneekugelmanufaktur egyik üzletvezetője. Nem úgy kell, mint egy sótartót, hanem egyszer kell felfordítani, várni néhány másodpercet, majd talpra állítani. Márpedig ha II. Sabine Perzy ezt mondja, bizonyára úgy is van, hiszen a családja immár több mint száz éve készíti a hóesés szépségét megörökítő tárgyakat. Dédapja, I. Erwin Perzy maga találta fel a schneekugelt (ez németül hógömböt jelent), még Ferenc József császár is kitüntette érte. Ő volt az első, aki a találmányt levédette.

Ezerkilencszázat írtunk. A huszonnégy éves Erwin Perzy eredetileg műtéti eszközök készítésével próbálkozott, és azon dolgozott, miként lehet javítani a nemrég felfedezett izzólámpa hatásfokán. Azt tudta, a cipészek úgy biztosítanak fényt a műhelyeik mélyében folyó munkához, hogy égő gyertya elé vízzel teli üveggömböt helyeznek, amely a fényt tenyérnyi foltba összpontosítja. Hasonló logika mentén próbált ő is vízzel teli búrákat készíteni az égőkhöz. Hiába kevert azonban a folyadékhoz többféle fényvisszaverő anyagot, a kívánt hatást nem sikerült elérnie. Egy alkalommal búzadarát használt, és bár az sem hozott áttörést, megragadta a fantáziáját, ahogyan a dara a víz tetején előbb összecsomósodott, majd lassan lesüllyedt.

 
Fotó: Végh László / Magyar Nemzet
 

Az ifjú Perzy izgatottan kereste fel ismerősét, aki régóta szuvenírek árusításával foglalkozott. Kért tőle egy apró makettet a mariazelli bazilikáról, amelyet belehelyezett a vízzel és darával teli búrába. Így született meg I. Erwin Perzy első gömbje. A férfi kisvártatva megnyitotta boltját, amely aztán túlélte mind a két világháborút. A manufaktúra kilincsét pedig, miképp az Erwin Perzy nevet, egymásnak adták a leszármazottak. Fia, II. Erwin Perzy idején már az Egyesült Államokba, Kanadába és Ausztráliába is exportáltak az impozáns gömbökből. A jelenlegi bolttulajdonos, III. Erwin Perzy évi kétszázezer darabot ad el világszerte, és esküszik rá, hogy ma is pont olyan egyedi minden darab, mint maguk a hópelyhek.

A manufaktúrában az első negyven évben kizárólag templomokat helyeztek a gömbökbe, mára azonban szinte átláthatatlanul szélesre nőtt a választék.

Az üzlethelyiség melletti kiállítóteremben Tom és Jerryt, Spongya Bobot és Walt Disney valamennyi mesefiguráját éppúgy megtalálni a polcokon, mint a Szent István-székesegyházat, a Sacher tortát vagy a közkedvelt kuglófot. Az egyik sarokban kupacnyi kutyaürüléken pihennek az örök életű hópelyhek, míg mellette cigarettacsikkeket borít a hó. Utóbbi kettő a Bécs utcáinak tisztaságárért felelős céggel közösen indított kampány részeként készült. Egy polccal feljebb szerelmespár a testi örömök oltárán áldoz, mit sem törődve az örök téllel, nem messze tőlük Sigmund Freud apró mellszobra figyel komor ábrázattal a saját gömbjéből.

 
Fotó: Végh László / Magyar Nemzet
 

A boltban számos híres embernek készült ajándéktárgy. A múzeumban láthatók többek közt a Robbie Williams énekesnek, David Copperfield illuzionistának és Türkmenisztán elnökének legyártott gömbök másolatai. Utóbbiban Gurbanguly Berdimuhamedow saját portréja, a nemzeti zászló és az elnök kedvenc lovának figurája látható. Készült már ebben a műhelyben Ronald Reagan, Bill Clinton és Barack Obama amerikai elnököknek is schneekugel. Bill Clintonéba hó helyett abból a konfettiből került maroknyi, amellyel győzelmét ünnepelték az Egyesült Államokban. Mint II. Sabine Perzytől megtudtuk, egy Bécsben élő demokrata asszony már Hillary Clintonnak is rendelt gömböt, ám a választások kimenetele miatt egyelőre nem tudni, mi lesz a sorsa.

Sokat változtak az igények az elmúlt években. A legnagyobb gond, hogy kínai gyártók is próbálják utánozni a gömböket, szerencsére kevés sikerrel. Az ugyanis hét lakat alatt őrzött családi titok, hogy a lassan leülepedő és a bécsi víznek ellenálló hópelyhek pontosan miből készülnek, mint ahogy az is, hogyan illesztik a gömbökbe a búra szájánál nagyobb figurákat.

Napjainkban a manufaktúra négy különböző méretben készít gömböket. A legkisebb – diónyi – nagyjából hét euróba kerül, míg a legnagyobbat huszonötért lehet hazavinni, és nem kevesebb, mint hét liter víz fér el benne. A figurákat helyben készítik gépekkel, magát a gömböt viszont egy brüsszeli manufaktúrától rendelik. II. Erwin Perzy idején egy darabig azokat is itt fújták. II. Sabine Perzy azt mondja, az amerikaiak nagyon szeretik a különleges kérések alapján elkészített egyedi gömböket, a japánok ellenben a hagyományos mintákat kedvelik. A bolt vezetője szerint magyarokat ritkán látni a megrendelők között. Egy-egy darab elkészítése egyébként az elsőtől az utolsó mozzanatig átlagosan egy hétig tart.

II. Sabine Perzy segítőkész, közvetlen, de egyben határozott is. Haja olyan élénk rózsaszín, hogy bármelyik japán mangarajzolónak a múzsája lehetne. Már tavaly is ilyen volt a frizurája az esküvőjén, erről tanúskodnak a telefonjáról hirtelen előkerülő fényképek is. Férje egyébként szintén a manufaktúrában dolgozik. Összesen tízen viszik a céget, négyen családtagok, és ha a megrendelők között nem is, a dolgozók között van két magyar is.

Miközben II. Sabine Perzy felelgetett kérdéseinkre, pillanatok alatt illesztette össze talpazatukkal a karácsonyi vásárokra előkészített gömböket, majd csavarta őket papírba, helyezte dobozokba. Maga is tart otthon hógömböt, még gyerekként kapta. Sapkás pingvin van benne. Arra már nem emlékszik, miért pont ezt a figurát adták neki.

– Talán mert magam is olyan vagyok, mint egy sapkás pingvin – vidámkodik az üzletvezető.

Kislánykora óta az volt a vágya, hogy továbbvigye az üzletet, és ez alighanem meg is valósul. Attól viszont, hogy jövendő gyermekét a családi hagyományokhoz híven Sabinénak vagy Erwinnek nevezze el, mereven elzárkózott.

 
Fotó: Végh László / Magyar Nemzet
 

– Az teljesen kizárt! – mondja, miközben újabb sornyi gömb tűnik el a dobozokban. Az üzlethelyiségben érezhetően megnőtt a sürgés-forgás, új ügyfelek jöttek, mi meg távoztunk. Csak Bécsben öt különböző karácsonyi vásárt tartanak ezekben a hetekben, és ezentúl is több száz címre kell útnak indítani világszerte a hópelyhekkel töltött gömböket.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.12.17.