Indul a horgászszezon, tilos harcsát fogni

TK

2012. március 13., kedd 18:55

Az idei horgászszezonban a Balatonnál részlegesen feloldják az áprilisi „stéges” tiltást, a pontyfogási tilalmat pedig a harcsafogási tilalom váltja fel április 1. és június 30. között – tájékoztatta Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit (BHNp) Zrt. vezérigazgatója az MTI-t kedden.

A vezérigazgató elmondta: a horgászrend szerint áprilisban a parti bejáróval nem rendelkező vízi állásokról tilos horgászni a Balatonon, amit részlegesen feloldottak az alacsony vízállás miatt. A módosított rendelkezés szerint azokról a stégekről, amelyek lábánál a vízmélység nem éri el az egy métert, lehet horgászni.

A halászati hatóság a BHNp kezdeményezésére az előző évekhez hasonlóan idén is feloldotta a pontyfogási tilalmat. Az elmúlt évben tapasztalt harcsaelhullás után, a Balaton maradék harcsaállományának védelme, és a halfaj sikeres ívása érdekében a hatóság ugyanakkor kezdeményezte, hogy április 1. és június 30. között teljes körű fogási tilalmat rendeljenek el erre a ragadozó halfajra.

A halgazdálkodási társaság szakmai alapon teljes mértékben egyetért a rendelkezéssel és támogatja azt – hangsúlyozta Füstös Gábor. A tilalom akkor lép életbe, ha környezetvédelmi szakhatóság is áldását adja rá – tette hozzá.

A Balaton halállományát jelentősen tizedelő orvhalászokat és orvhorgászokat megunó horgásztársadalom kezdeményezésének eleget téve a BHNp megteremtette annak lehetőségét, hogy bárki közvetlen bejelentést tehessen a jövőben, ha szabálytalanságot, visszaélést vagy hallopást észlel. A társaság halőrei a 06-30-350-3333-as telefonszámon fogadják a bejelentéseket, kizárólag SMS formájában.

Megkezdte az állományszabályozó halászatot a BHNp a Balatonon. A vontatott hálós halászat egy hete, az állított hálós módszerrel történő halászat kedden indult. Az első állított hálós bevetésről 73 darab busával és egy amurral tértek vissza a hajók Siófokra, ahol a kikötőben fokozott ellenőrzés várta a halászokat halőrök és a cégvezetés részvételével. Az ellenőrök a hajók műszaki állapotától kezdve a halászzsákmány leadásáig mindent rendben találtak a cégvezető beszámolója szerint.

Forrás: MTI