Itt vannak a világ legbefolyásosabb női

NT

2012. augusztus 22., szerda 23:27

Akárcsak tavaly, idén is Angela Merkel német kancellár vezeti a Forbes magazin által összeállított, a világ legbefolyásosabb nőit felvonultató listát.

Hillary Clinton, az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere a második helyre került, Dilma Rousseff brazil köztársasági elnök pedig a dobogó harmadik fokára – a tavalyi listához képest változatlan az első három hely.

A listán megnevezett nők többek között politikával, szórakoztatóiparral, műszaki tudományokkal foglalkoznak, vagy nonprofit szervezetekben aktívak. Befolyásuk, médiajelenlétük és vagyonuk, illetve az általuk felügyelt pénzösszeg alapján rangsorolták a helyezetteket.

„Ezek az erős nők különböző formában és különböző területeken gyakorolnak nagy befolyást a globális társadalomra” – mondta Moira Forbes, a ForbesWoman elnöke és kiadója.

A magazin dicsérte Merkelnek az Európai Unió megmentése érdekében mutatott határozottságát és az eurózónában kialakult adósságválságra gyakorolt hatását. Clinton esetében a válság és a WikiLeaks-botrány kezelését említették elsősorban. A Forbes kiemelte Rousseffnek a világ nyolcadik legnagyobb gazdasága vezetőjeként végzett teljesítményét is. A listán szereplő száz, 28 országból származó befolyásos nő átlagéletkora 55 év. A Twitteren összesen 90 millió követőjük van.

A top ötben szerepel Melinda Gates, a Bill & Melinda Gates Alapítvány társelnöke, a Microsoft-vezető Bill Gates neje, őt Jill Abrahamson, a New York Times ügyvezető igazgatója követi. Sonia Gandhi, az indiai Kongresszus Párt vezetője a hatodik, Michelle Obama, az USA first ladyje pedig a hetedik helyen végzett. Újként szerepel a Forbes-listán Jennifer Lopez énekes és Laurene Powell Jobs, az Apple-alapító Steve Jobs özvegye.

„Számos felsorolt nő állami vezető vagy politikai szerepkörben dolgozik, befolyásuk pedig folyamatosan nő, így nem csoda, hogy olyanok, mint Angela Merkel vagy Hillary Clinton évről évre megjelennek a listán” – írja a Forbes.

Forrás: MTI