Kanadában a legjobb, Indiában a legrosszabb nőnek lenni

Bánhidi Noémi

2012. június 13., szerda 16:22

A Thompson Reuters Alapítvány által támogatott TrustLaw, a nők jogaiért harcoló hírszolgálat legújabb felmérése szerint a világ legnagyobb gazdaságai közül Kanadában a legjobb nőnek lenni. A G20 országokat tanulmányozó felmérésben India végzett utolsó helyen.

A nemek egyenjogúságát előirányozó politika, az erőszak és kizsákmányolás elleni védelem, valamint az egészségügyi ellátáshoz való nagymértékű hozzáférés miatt Kanadában a legjobb nőnek lenni a világ fejlett országaiban. A gyermekgyilkosságok, a gyermekházasságok, valamint a rabszolgaság széleskörű jelenléte miatt India végzett az utolsó helyen a 20 legnagyobb gazdaságot vizsgáló felmérésben.

A 63 országból származó szakértők hat szempont alapján vizsgálták a nők helyzetét. Ezek között szerepelt az egészségügyi ellátás minősége, az erőszaktól való védelem, a politikában való részvétel lehetősége, a munkaügyi esélyek, az oktatáshoz, illetve a tulajdonjogokhoz való hozzáférés, valamint a rabszolgaságtól és csempészettől való védelem mértéke. Az EU, amely szintén része a világ húsz legnagyobb gazdaságát tömörítő G20-nak, nem szerepelt a vizsgált országok között.

A 370 genderszakértő véleménye alapján Kanadát Németország, Nagy-Britannia, Ausztrália és Franciaország követi. Az Amerikai Egyesült Államok csak a hatodik helyen végzett, amit valószínűleg a reproduktív jogok és a megfizethető egészségügyi ellátás iránti aggodalmak eredményeztek. A mérleg másik végén Szaúd-Arábia áll az utolsó előtti helyen, ahol a nők magasan képzettek, de csak sofőrrel vezethetnek, és szavazati joguk is csak 2011 óta van. Szaúd-Arábiát hátulról előre Indonézia, majd Dél-Afrika és Mexikó követi a listán.

Érdekesség, hogy a TrustLaw szakértőinek véleménye nem egyezik az ENSZ kutatóinak eredményeivel. Az ENSZ szakértői szerint Németország, Franciaország és Dél-Korea végzett az első három helyen, Kanada a 7., az USA pedig csak 10. helyet foglalja el egy hasonló listán. A legutolsó helyek megegyeztek a két felmérésben, habár az ENSZ-aktivisták Szaúd-Arábiát helyezték az utolsó helyre.

A közvélemény-kutatást a közelgő, június 18-19-én tartandó mexikói G20-csúcsra készítették, hogy megmutassák az ijesztő hiányosságokat, amelyek a nők jogait javítani szándékozó nemzetközi szerződések és törvények ellenére továbbra is fennállnak. „Indiában a nőket továbbra is úgy adják el, mint ingóságokat, 10 éves korban férjhez adják őket, hozományviták esetén gyakran élve elégetik őket, ráadásul sokakat rabszolgaként tartanak” – hívta fel a figyelmet a fennálló visszásságokra Gulshun Rehman, a Save The Children UK nagy-britanniai szervezet egészségügyi fejlesztésért felelős tanácsadója.