Két világnézet csap össze november utolsó péntekén

MNO

2016. november 25., péntek 20:11, frissítve: péntek 22:45

Az idén a Természetvédők Szövetsége és a Bors Alapítvány is csatlakozott a kezdeményezéshez, amely 1992-ben indult Kanadából. A sokszor tömeghisztériát és dulakodást is kiváltó vásárlási őrület ellentéteként szintén november utolsó péntekén arra buzdítanak az aktivisták, hogy hagyjunk ki egy napot, tegyük félre rossz szokásainkat, hangolódjunk a közelgő karácsonyra, és a tolongás helyett végezzünk olyan tevékenységet, amely nem ártalmas sem a környezetünknek, sem a környezetünkben élőknek.

A vásárlásfüggést vagy kényszeres vásárlást egyre inkább szenvedélybetegségként tartják számon. Becslések szerint Magyarországon a népesség mintegy öt százalékát érinti, de a nők jó harmada lehet veszélyeztetett. (Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete)

A mai akciónapon budapesti aktivisták jelképesen lezárták az egyik bevásárlóközponthoz vezető utat, és szórólappal, pénztárcazárjeggyel kérték a járókelőket arra, hogy „álljanak ellen a vásárlás kísértésének”. 

Az Egyesült Államokban a hálaadást követő nap 1932 óta számít a karácsonyi bevásárlási szezon kezdetének, amikor hosszú nyitvatartással és rendkívüli kedvezményekkel várják a vásárlókat a kereskedők. A Black Friday elnevezés az egyik magyarázat szerint az 1960-as évekből származik. A fekete jelző arra utal, hogy az üzletek eredménye az év végi vásárlási láz nyomán a kézzel írott könyvelésben a pirossal jelzett veszteségből a feketével írt nyereségbe fordul át. A kiskereskedőknek kulcsfontosságú az év végi, november–decemberi vásárlási szezon, ekkor bonyolítják le éves forgalmuk 40 százalékát. A Black Friday azonban egyre inkább veszít jelentőségéből, és már kevésbé számít a karácsonyi bevásárlási időszak kezdetének. A Reuters és az Ipsos 1639 felnőtt körében végzett online közvélemény-kutatása szerint 63 százalékuk nem tervezi, hogy vásárolna az idei Black Friday alkalmával, míg 32 százalékuk a karácsonyi vásárlás felét szeretné elvégezni ekkor.

Még van hátra egy-két óra a napból, dönthetünk, hogy mivel töltjük…