Már 600 hód van Magyarországon

BL

2012. május 25., péntek 21:57

A WWF Magyarország szerint az elmúlt tíz évben felgyorsult a magyarországi hódállomány elterjedése, számuk elérheti akár a hatszázat is.

A természetvédelmi szervezet 1996 és 2008 közötti hód-visszatelepítési programjában 234 egyedet engedtek szabadon, így az egyedszám az idei adatok alapján eléri a hatszázat – mondta el Gruber Tamás, a WWF képviselője pénteken. A számlálásokat minden évben a téli időszakban kezdjük el és április elejéig folytatjuk, mivel ebben az időszakban tudják a terepen dolgozó szakemberek a hódokat a legjobban megfigyelni. A megfigyelés koordinálását, valamint a beérkező adatok összesítését mi végezzük – tette hozzá a WWF képviselője.

Vannak állandó megfigyelési területeink, ilyenek a Hanság vagy a Rába mente, a Gemenc és a Közép-Tisza vidéke. Általában kétévente más helyszíneket is választunk, ezek az utóbbi időszakban a Mura és a Kerka határ menti szakaszai voltak. Mivel a helyszíneket főként a hódok vándorlása és a megfigyelési kapacitások határozzák meg, ezért nem vagyunk képesek a munkát az egész országra kiterjedően végezni – magyarázta Gruber Tamás. „Ezenkívül rendre kapunk lakossági értesítéseket is arról, hogy ki és hol látott hódot, ami azt mutatja, hogy a vízpart közelében mozgó lakosság örömmel veszi a hódok újra megjelenését a környezetükben. A WWF Magyarország tervei szerint a hódszámlálást az elkövetkező években is folytatni fogjuk” – hangsúlyozta.

Az eurázsiai hód Európa legnagyobb testű rágcsálója, egykor az egész kontinens folyó menti ligeterdeiben megtalálhatók voltak. A bundájáért és húsáért folytatott vadászata, valamint élőhelyei megfogyatkozása miatt a földrész szinte egész területéről eltűnt. Magyarországon a 19. század közepén látták az utolsó példányt. A visszatelepítési programok és a vándorlás eredményeként a huszadik század második felére a hódok ismét elterjedtek Európában.

Forrás: MTI