Megmaradtak a magyar csillagok

BL

2012. március 14., szerda 12:36

Négy újabb koppenhágai étterem kapott egycsillagos minősítést a szerdán megjelent 2012-es európai Michelin-kalauzban. A budapesti Onyx és Costes éttermek megtartották egycsillagos minősítésüket.

A Main Cities of Europe 2012 kalauz 20 ország 44 városának 3600 éttermét és hoteljét minősíti és ajánlja. A kiadványban 15 háromcsillagos hely található, ezek között nincs újdonság, a 74 kétcsillagos között viszont 18 új van. A www.vilagevo.blog internetes oldal információi szerint az idei kiadvány rekordere Koppenhága, itt ugyanis négy új egycsillagos étterem van, köztük a Geranium, Rasmus Kofoednak, a Bocuse d’Or győztesének étterme.

Nem avattak új Michelin-csillagos magyar éttermet, de az eddigiek megőrizték minőségüket: a korábbiaknak megfelelően a Costes és az Onyx éttermek egy-egy Michelin-csillagot kaptak. Bib Gourmand, azaz jó ár-érték arány minősítéssel illeti a kiadvány az Arcade Bisztrót, a Bock Bisztrót, a Csalogány 26-ot, illetve újdonságként a Vár: a Speiz éttermet is. A 21 nevű budapesti, várbéli vendéglő elveszítette Bib-minősítését, de a csillagosokkal együtt 21 fővárosi éttermet ajánl a Michelin-kalauz.

Ausztriának egy új kétcsillagos étterme van, a Relais & Chateaux-hoz tartozó Palais Coburgban lévő Silvio Nickol. Az ország további egy kétcsillagos, nyolc egycsillagos és 12 Bib-minősítést kapott étteremmel szerepel a kalauzban. A kiadvány legerősebbje Franciaország: 305 listázott helyéből 65 egy-, 21 két- és 11 háromcsillagos.
Prágai étterem először kapott csillagot: egyszerre két éttermet jutalmaztak egy-egy csillaggal, hat étterem Bib-minősítéssel szerepel.

A Michelin-kalauz az ismert francia gumigyár gondozásában jelenik meg, és a francia gasztronómia bibliájaként tartják számon. Az eredetileg csupán Franciaországot felölelő kulináris útmutató a legkiválóbb éttermekről nyújt tájékoztatást.

Forrás: MTI