Mi készül Gyulán?

WA

2011. december 17., szombat 15:16

Tájvízház létesül egy éven belül Gyulán és partnertelepülésén, a romániai Szalacs községben a térség víztörténetének bemutatására, a Körös-, Berettyó- és Ér-völgyének megismerésére.

Bak Sándor, a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-nek elmondta, Gyula belvárosában, idegenforgalmilag az egyik legfrekventáltabb helyen található a műemlék jellegű, valaha városi fürdőépület, amelyben egy táj-, víz- és fürdőtörténeti kiállítást hoznak létre. A bemutató során a tárgyi emlékek mellett minden mai technikai újítást felhasználnak, így multimédiás eszközökben sem lesz hiány.

Az egyik kiállítótérben például „léghajóba szállva és kitekintve” a látogató megcsodálhatja a táj szépségét felülnézetben, egy másik teremben szintén a technika segítségével az érdeklődő rögtön a fürdőben érezheti magát.

A szakember hangsúlyozta: szeretnék bemutatni, hogy történelmileg mennyire fontos volt a térségben az ember és a víz kapcsolata, és ez milyen hatással volt a térség fejlődésére, az ott élők kultúrájára.

Bak Sándor elmondta, szoros kapcsolatban szeretnének dolgozni az oktatási intézményekkel, így sok múzeumpedagógiai kiadvány is készül. „Igazán egy élő házat szeretnénk” – tette hozzá. Romániában, a Bihar megyei Szalacs község mellett található Komáromi-kúriában ezzel párhuzamosan egy bemutató- és oktatóházat alakítanak ki; a meglévő épületet és a hozzá szervesen kapcsolódó melléképületet, valamint a parkot újítják fel.

A munkálatok költségeire több mint 900 ezer euró támogatást nyertek a pályázók a Magyarország–Románia határon átnyúló együttműködési programban. Ebből Gyula városa mintegy 420 ezer eurót használhat fel.

A jövő év végére elkészülő tájvízházak egymást kiegészítik majd. A Komáromi-kúriában a természeti környezetre fektetik a hangsúlyt, míg Gyulán modern, multimédiás technikai eszközöket alkalmazva mutatják be a tájat.

Forrás: MTI