Nem állnak Gyulafirátót útjába

TK

2012. január 31., kedd 21:15

Veszprém nem áll Gyulafirátót városrész elszakadása útjába – jelentette ki Porga Gyula, a megyeszékhely polgármestere a keddi városrészi tanácskozáson.

Gyulafirátót a veszprémi közgyűlés által tavaly decemberben elfogadott telekadó mértéke miatt vette fontolóra azt, hogy kezdeményezi az 1984-es községegyesítés megszüntetését.

Kedden a telekadóról már nem volt szó, hiszen azt a közgyűlés januári ülésén jelentős mértékben, négyzetméterenként 120-ról 20 forintra csökkentette, de az elszakadás továbbra is téma: több helybeli felszólaló azt feszegette, miként kell kezdeményezni a lépést.

Mohos Gábor, Veszprém jegyzője ismertette: falugyűlésnek kell megválasztania azt a legalább háromtagú bizottságot, amely elindíthatja a folyamatot. Ehhez azonban előbb a veszprémi közgyűlésnek meg kell alkotnia a falugyűlés szabályozásáról a helyi rendeletet – ezt a jegyzőnek többször is el kellett ismételnie a tanácskozáson, mivel többen azt szerették volna, ha rögtön szavaznak az elszakadásról vagy legalább a bizottság tagjairól.

A jegyző részletezte a hosszú elszakadási folyamatot, az aláírásgyűjtéstől a helyi népszavazáson át a köztársasági elnök jóváhagyásáig. Számításai szerint – ha minden jogszerűen, az előírásoknak megfelelően történik – legkorábban 2014 októberében önállósulhat Gyulafirátót.

Scher Ágota, a polgármesteri hivatal pénzügyi irodavezetője elmondta: ha Gyulafirátót önálló település lenne, 270 millió forint bevétellel és csaknem 480 milliós kiadással kellene számolnia.

A hosszúra nyúlt tanácskozás végén Porga Gyula ígéretet tett rá, hogy februárban indítványozza a közgyűlésnek a falugyűlés szabályozását, ugyanakkor arra figyelmeztette a gyulafirátótiakat, hogy alapos, körültekintő döntést hozzanak.

A polgármester az MTI-nek azt mondta: támogatja, hogy a kérdésben a helyiek döntsenek, de ha gyulafirátóti lenne, veszprémi szeretne maradni.

Forrás: MTI