Nyugtatják a velenceieket

BL

2012. május 5., szombat 21:47, frissítve: hétfő 12:35

A lakosokat és turistákat is megnyugtató közleményt adott ki Velence városa, miután algára emlékeztető zöld növénytakaró lepte be a lagúnák vizét.

„Teljesen normális természeti eseményről van szó, a helyzetet figyelemmel kísérjük, semmitől sem kell tartani” – hangoztatta az önkormányzat honlapján megjelent közleményben a város környezetvédelmi igazgatósága. A bejelentésre a velenceieket és a látogatókat is ijesztő látvány miatt volt szükség: a Canal Grandétól a szigeteket övező nyílt tengerig zöld takaró borította be a vizet.

A sajtó nyomban a globális felmelegedés okozta algaveszélyt kezdte emlegetni, felidézve az 1989-es algainváziót, amikor Velence csatornáit heteken át kellett tisztítani a hajóközlekedést akadályozó, nyálkás és kellemetlen szagú algarétegtől.

Most nem algáról van szó, hanem növényről – szögezte le a környezetvédelmi igazgatóság, hangsúlyozva hogy közönséges tengerifű (Zostera marina) lepte be a város vizét. A tengerifűfélékhez tartozó növény a leveleit cseréli, ezek kerültek a víz felszínére. Jelenléte éppen annak bizonyítéka, hogy a lagúnák vize egészséges – hangsúlyozta az illetékes környezetvédelmi intézmény. Hozzátette, hogy az alga sem más, mint a zöldmoszatok törzsébe tartozó tengeri saláta (Ulva lactuca).

Forrás: MTI