Rábukkantak Amelia Earhart repülőjére?

NT

2012. augusztus 21., kedd 23:55, frissítve: szerda 08:03

Az 1937-ben a Csendes-óceán légterében eltűnt Amelia Earhart amerikai pilótanő nyomait kutató expedíció a tengerben olyan "gyártott tárgyak maradványaira" bukkant, amelyek a pilótanő gépéből származhatnak.

Az Earhart Projekt keretében készült és laboratóriumban elemzett felvételeken „szétszórt tárgyak” láthatók a víz alatt a Kiribati-szigetcsoport egyik szigetétől, Nikumarorótól nyugatra, a Csendes-óceán déli részén – közölték az eltűnt történelmi jelentőségű repülőgépek után kutató, Tighar elnevezésű szervezet munkatársai.

Az expedíción, amely 23 év alatt immár a tizedik volt, júliusban felvételeket készítettek a tenger mélyéről ott, ahol a kutatók szerint a pilótanő világ körüli útján kényszerleszállást hajthatott végre, és talán egy ideig még életben is maradt. Az elemzés után a kutatók a képeken olyan maradványokat találtak, amelyek feltehetően futómű darabjai lehettek – mondta el Richard Gillespie, a Tighar főigazgatója.

Fotó: Guardian

Találtak továbbá valamit, ami gumiabroncs, illetve valamit, ami sárvédő vagy kerék lehetett. A kutató szerint a felfedezés érdekes, de nem akarják eltúlozni a jelentőségét, további elemzéseket kell végezniük.

Gillespie szerint egyelőre nem tudni, jó helyen járnak-e és a keresett repülő maradványaira bukkantak-e, de ha valóban repülőgéproncsokat találtak, azok biztosan Amelia Earhart gépéből származnak. Ha az elemzések ígéretesnek bizonyulnak, elképzelhető, hogy a következő két évben újabb expedíciót indítanak a térségbe – mondta Gillespie.

A Hawaiitól háromezer kilométerre délre fekvő sziget azon az útvonalon fekszik, amelyen a 39 éves Earhart útra kelt, hogy az Egyenlítő mentén körberepülje a földet. Navigátorával, Fred Noonannel együtt már megtették tervezett útjuk kétharmadát, amikor 1937. július 2-án az új-guineai Lae városából a Howard-szigetre indultak, hogy teljesítsék az utolsó szakaszt. Azt követően azonban mindkettejüknek és Electra nevű gépüknek is nyoma veszett.

Az amerikai Amelia Earhart volt az első nő, aki 1932-ben, öt évvel Charles Lindbergh után egyedül repülte át az Atlanti-óceánt. Earhartot a kaliforniai bíróság 1939-ben hivatalosan halottnak nyilvánította.

Forrás: MTI