Sikeresen landolt egy Airbus az Antarktiszon

NT

2012. augusztus 9., csütörtök 13:31, frissítve: csütörtök 15:47

Sikeres leszállást hajtott végre egy ausztrál repülőgép a téli Antarktiszon csütörtökön, hogy kihozzon egy beteg kutatót a McMurdo amerikai kutatóállomásról – jelentették be az amerikai és az ausztrál hatóságok.

A repülőgépnek téli körülmények között, jeges leszállópályán kellett landolnia. Ilyen leszállást igen ritkán, csak a  rendkívüli körülményekre tekintettel hajtanak végre.

Az ausztrál környezetvédelmi tárca antarktiszi osztálya (AAD) közölte, hogy az amerikai Nemzeti Tudományos Alap (NSF) kérésére hajtották végre a bonyolult leszállási műveletet. Az új-zélandi Christchurchből induló A319 típusú Airbus csütörtökön landolt sikeresen az amerikai kutatóállomáson, és még a nap folyamán visszatér a beteg kutatóval – mondta Patti Lucas, az AAD szóvivője.

Fotó: afpeuropress


Az Antarktisz még éppen csak éledezni kezd a télből, a hat hónapig tartó sötétségből. A hőmérséklet csütörtökön mínusz 25 Celsius-fok volt. A repüléseket a térségbe rendszeresen a nyári időszakban hajtják végre, de a betegnek – egy amerikai Antarktisz-kutatónak – azonnali műtétre van szüksége.

Ebben az időszakban a Déli-sarkvidéken délben már alkonyi fény van, ez segítette a pilótákat a jeges leszállópályán való landolásban – közölték az NSF illetékesei. Az orvosi segítségnyújtás miatti rendkívüli evakuálás igen ritka a térségben, legutóbb 2011 októberében kellett végrehajtani hasonló műveletet, amikor szintén egy amerikai kutató szenvedett agyvérzést az Amudsen–Scott nevét viselő déli-sarki kutatóállomáson.

Forrás: MTI