Sok minden kiderülhet a denevérekről

PR

2012. augusztus 18., szombat 21:21

A denevéreket övező előítéleteken szeretne változtatni a Bükki Nemzeti Park a Denevérek éjszakája elnevezésű programmal, amelyet augusztus 25-én rendeznek meg Felsőtárkányban, a nemzeti park látogatóközpontjában.

A rendezvényen többek között olyan érdekességeket lehet megtudni a bőregerekről, mint hogy a világon több mint 1000 fajuk ismert, amúgy pedig családszeretők és kicsinyeiket „denevéróvodában” nevelik.

A program első részében a nemzeti park Nyugati Kapu Látogató Központjában színes előadás keretében szerezhetnek több információt a résztvevők. Majd a gyerekek kézműves foglalkozáson vehetnek részt, többek között saját denevért is készíthetnek papír és különféle textilek felhasználásával.

A program második részében a felsőtárkányi tóparton denevérfogó hálókat állítanak fel a nemzeti park munkatársai, hogy befogják a repülő emlősöket, amelyeket így közelebbről is megszemlélhetnek a látogatók. Emellett detektorok segítségével hangosítják fel a denevérek által kibocsátott ultrahangot, amelyet az emberi fül amúgy már nem érzékel.

Több tucat új vírusfajra bukkantak denevéreket tanulmányozó kutatók: a vírusok egy olyan családba tartoznak, amelynek ismert tagjai emberi betegségeket, például kanyarót vagy mumpszot okoznak.

Forrás: MTI