Szalmafürdő és fénysugárút

Velkei Tamás

Velkei Tamás

2016. december 23., péntek 21:48, frissítve: péntek 21:59

Budapesten már nem is egy karácsonyi vásárba látogathatnak el az ajándékot keresők, a város számos pontján található adventi rendezvény. Vidéken vagy a határ menti városokban viszont kevésbé zsúfolt rendezvényeket is találni, ahol különleges hangulat várja a látogatókat.

Ilyen például Szekszárd, amelynek felújított főterét, a Béla király teret igazi gyermekparadicsommá változtatták. A legkisebbek fából készült ügyességi játékokat próbálhatnak ki, a ringlispíl ülőkéje sem vasból, hanem vessző korából készült. A tér közepén szalmahegy várja a kicsiket, akik önfeledten fürdenek a jászolt imitáló szalmában.

A tér centrumában feldíszített, kivilágított fenyőfa áll, és a fényfüzérek a házikók tetőzetén is végigfutnak. A katolikus templom előtti téren felállított betlehem érdekessége, hogy fából faragott figurákat és szalmát használtak elkészítéséhez. A bódékban kézművesek kínálják cserép-, kerámia-, illatszer vagy viasztermékeiket, de kaphatók bőrdíszművek, szörpök, mézek, még eperbor is.

A tértől kissé távolabb egy igazi különlegességgel is várják a kicsiket, akik egy mesterséges szánkópályán csúszhatnak le. Természetesen Tolna megye székhelyén számos nevezetesség is várja a turistákat, így az említett főtéren a városháza, a megyeháza, valamint a közeli mézeskalács múzeum, és nem utolsósorban érdemes felkeresni a számos pincészet egyikét is.

Bátran mondhatjuk, hogy Eger belvárosa az utóbbi években újjászületett, így a település szíve, a Dobó tér is; a karácsonyi vásárt hagyományosan itt rendezik. A polgármesteri hivatallal szemközt sudár fenyőfa áll, mögötte egy hatalmas, fénylő csillagokkal díszített gömböt helyeztek, ami a szelfikészítők kedvenc témája, és amelybe akár le is ülhetünk. A vásárban ünnepi bögréből iható a forralt bor, a puncs vagy a tea. Ha visszaváltjuk a csuprot 100, ha megtartjuk akkor 250 forinttal járulhatunk hozzá egy nemes célhoz. Az összegyűlt pénzből ugyanis az egri Markhot Ferenc Kórház gyermekosztályát támogatják majd.

A megszokottnál előbb, már november közepén kinyitott Pozsonyban a karácsonyi vásár. A vásárosok piros-fehér csíkos tetejű fabódéi a Ferencesek terén, a Hviezdoslav téren és a Főtéren sorakoznak. A faházakban vásárolhatunk kézműves termékeket, kerámiát, kézzel készített karácsonyfadíszeket, fa-, üveg- és textiltermékeket. Megkóstolhatunk olyan hagyományos ételeket, mint a káposztaleves, a sült kolbász, és a látogatók előtt hús- és halételeket is készítenek. Az édesszájúak ostyát és mézeskalácsot vehetnek, hozzá forró grog, puncs és a karácsonyi méhsör kortyolható.

A karácsonyi hangulathoz ebben az éveben újdonságként „kívánságutcát” is kialakítottak. A szervezők azt tartják, hogy ha fenyőágakkal és fagyönggyel díszített utcácskában a párok megcsókolják egymást, örök szerelemre számíthatnak.

Sok magyar szót hallhat a vásári forgatagba csöppenő a határhoz közeli Nagyváradon is. A vásárnak mesebeli díszletet kölcsönöznek a közelmúlt hatalmas erőfeszítései nyomán megújult, Sebes Körös-parti Egyesülés tér épületei. A szecesszió gyöngyszeme, a Fekete Sas palota, az úgynevezett holdas templom, a görög katolikus püspöki palota és a Szent László katolikus templom közrefogta tér közepén egy hatalmas fenyő áll, amelynek csúcsára girlandok futnak. A látvány különösen sötétedés után megkapó, amikor a karácsonyfa és a girlandok is fényárba borulnak.

A vásárba fényalagutakon át térhetünk be, ahol egyébként még korcsolyázásra is lehetőség van. Remek élmény lehet a kivilágított belvárosban siklani, mintha csak a városligeti tavon karcolnánk a jeget a fényárba borult Vajdahunyadvár tövében. Gondoltak a legkisebbekre is: a tér középpontjában békebeli kort idéző körhinta várja a gyerekeket. Körülötte nemcsak a lovacskákon ülő gyermekeiket figyelő szülők állnak, hanem a látványban gyönyörködő felnőttek is. Természetesen innen sem hiányozhat a betlehem, a hatalmas építmény előtt egymás után készítik a fényképeket a vásározók.

A faházikókban találkozhatunk székely mézeskalácsossal, akinél már pár száz forintnak megfelelő összegért is vásárolhatunk portékájából. Pár méterrel távolabb román pásztorszűrt viselő gyógyfű- és pálinkaárussal alkudhatunk, mellette sonka, szalámi és egyéb füstölt finomságok, kissé távolabb népi motívumokkal díszített kelmék csalogatnak. A faházak tetejét lámpafüzérek kötik össze, pazar fénysugárutat hozva létre.

Ha a Sebes-Körös partján végigsétálunk, negyedóra alatt elérhetjük a váradi erődöt, amelynek belső várát több millió euróból újították fel a közelmúltban. A várudvaron ugyancsak felállítottak kis faházakat, ezekben, valamint a várfal tövében nyitott üzletekben kedvére vásárolgathat a turista. Eközben a színpadon reneszánsz énekek, karácsonyi dalok szólnak, igazán autentikussá avatva az adventi készülődést. Visszasétálva a Szent László hídig, érdemes azon átkelni és a színház előtti téren sétálni kicsit, ahol ugyancsak ünnepi fénybe öltöztették a fákat, bokrokat, mögöttük megkapó látványt nyújtanak a felújított, kivilágított épületek.