Teljesíti az elvárásokat az új first lady?

WA

2012. május 13., vasárnap 19:42

Sokak szerint ez is csak Franciaországban fordulhat elő: a szabados életet élő, szupermodellből lett énekesnő Carla Bruni átadja a first lady feladatait egy kétszeresen elvált újságírónak, aki elsőként lép be az Elysée-palotába egy elnök oldalán – jelen esetben Francois Hollande-én – úgy, hogy ujján nincs jegygyűrű. Franciaország búcsút int Carla Bruni-Sarkozynek, és izgatottan várja Valérie Trierweilert.

Mindezt úgy, hogy a kedden hivatalba lépő Hollande előző élettársa, Ségolane Royal, a politikus négy gyerekének anyja, nem tett le a saját politikai karrierről, annak ellenére sem, hogy 2007-ben elvesztette az elnökválasztást Sarkozyvel szemben.

De mi lesz Trierweiler sorsa egy olyan országban, ahol még mindig számít a protokoll és adnak a társasági szabályokra? Szerepel-e majd az elnök élettársának neve a hivatalos rendezvények vendéglistáján még akkor is, ha az újságírónő nem felesége a politikai vezetőnek? Nos, ebben a kérdésben Hollande dönt, így Trierweilerre valószínűleg nem várnak kellemetlen percek, legalábbis francia földön.

Külföldi látogatásokon azonban gondot okozhat, hogy ők ketten nem házasok, főleg konzervatívabb erkölcsöket valló országokban, ahol „érzékenyek a házasságon kívüli kapcsolatokra”. Hollande az esetleges házasságkötésről csak annyit mondott: „Ez nem olyan dolog, amelyet azzal az ürüggyel tesz az ember, hogy elnök lett; a döntés a miénk”.

A pár nemcsak az élettársi kapcsolat miatt vált különlegessé a francia elnöki párok sorában: az sem biztos, hogy az Elysée-palotában fog lakni. Mind Hollande, mind pedig Trierweiler azt szeretné, ha ők ketten továbbra is Párizs egy sűrűn lakott környékén lakhatnának, ami biztonsági szempontból rémálom lenne az elnök testőrségének.

Valérie Trierweiler leszögezte, továbbra is szeretne újságíróként dolgozni, noha érdekütközés miatt felmentették politikai újságírói munkájából. „Még ha vissza is vonták az igazolványomat, akkor is újságíróként halok meg. Ez a munka a lelkemben van” – fogalmazott.

A rá váró új szerepről azt mondta, kissé bizonytalanná teszi, de képes rá. „Franciaország imázsát akarom képviselni, mosolygok, amikor kell, jól öltözött leszek, de ennél több is lehetek. Nem leszek trófea” – jelentette ki.

Míg a leköszönő elnök, Nicolas Sarkozy olasz születésű neje egy gazdag torinói családból származik, addig Valérie Trierweiler szerényebb környezetből jön. Öt testvére van, Franciaország nyugati részén, Angers-ben nőtt fel, majd Párizsban, a Sorbonne Egyetemen hallgatott politikatudományt.

„Nem választottam a közéletet, én Francois-t választottam. De alkalmazkodni fogok” – mondta a Paris Match magazinnak.

„Valérie tökéletes. Annyira francia. Megvan benne az, amit a francia nők magukban látnak. A kampány alatt tisztes távolságot tartott Hollande-tól, és saját karrierje van, ezt tisztelik az emberek” – mondta róla Rebecca Voight párizsi divatszakértő.

Trierweiler tíz évvel fiatalabb az 57 éves megválasztott elnöknél, korábbi kapcsolatából három fia van. A szocialista politikussal évekkel ezelőtt ismerkedett meg, amikor Hollande még a párt élén állt. A férfi a bontakozó kapcsolat ellenére végigcsinálta Ségolane Royal oldalán a 2007-es kampányt, a pár csak akkor vetett véget az élettársi kapcsolatnak, miután Royal kikapott Sarkozytől. Ségolane Royal nem sokkal később megkérte Hollande-ot, hogy költözzön el.

Környezete szerint Hollande azóta nagyon boldog új élettársával, de a franciák sokat várnak Trierweilertől, aki sokak szerint még Carla Brunit is túlszárnyalhatja.

Forrás: MTI