Tízezer régiséget ragasztott a kocsijára + Képek

NT

2012. június 12., kedd 23:50

Körülbelül egymillió jüant (37,5 millió forint) érő, összesen tízezer darab kínai porcelán régiséggel ragasztotta tele Land Rover autóját egy gyűjtő, porcelánmúzeum-tulajdonos az észak-kínai Tiencsin (Tianjin) városban.

A sokak által megcsodált, antik porcelánokkal ékesített autónak hamar híre ment a világhálón, s ugyanolyan hamar vita is kerekedett róla. A China House nevű kis múzeum előtt parkoló használaton kívüli terepjáró mellett sokan fényképezkednek, s a tulajdonos Csang Lian-cse (Zhang Lianzhi) büszkén hirdeti, hogy a rendhagyó ötlettel a kínai porcelánnak csinál reklámot hazájában és a világon.

Sokan azonban úgy vélik, a porcelánok felragasztásával kárt tett az értékes tárgyakban, öncélúan – a feltűnéskeltés érdekében – tönkretette, lényegében élvezhetetlenné tette azokat. Az interneten, a népszerű mikroblogok világában akadnak, akik támogatják, de többen úgy vélik: egy gazdag ember hivalkodó magamutogatásáról van szó.

Fotó: thezigzagger.com


Csang, aki egy kantoni étteremnek is tulajdonosa a városban, elmondta a Hszinhua hírügynökségnek, hogy több mint két évtizeden át hajtotta Land Roverét az országban, élt hobbijának, gyűjtötte a különlegességeket.

A férfi egy régi épületet vásárolt Tiencsin belvárosában még 2002-ben, amiből négy év munkájával kialakította magánmúzeumát. Ötezer darabos kollekciójában ősi vázák, tányérok, tálak találhatók, de van köztük több száz fehér márványszobor és húsz tonna kristály is. Együttes értékük 2 milliárd jüanra (75 milliárd forint) rúg. A Land Rover díszei a szakemberek szerint 618-1911 között készülhettek.

A gyűjtő azt mondta, hogy az autó dekorálására használt, valamint a kiállított, falra ragasztott porcelánoknak a 80 százaléka sérült, törött darab. Pien Cseng-ming (Bian Zhengming), aki a nemzeti kulturális ereklyék szakbecsüse, úgy vélte, akármennyire is sérültek a tárgyak, megőrzésüknek ez nem szakszerű módja. Sőt, úgy gondolja, hogy a kutatók számára igazi csemegék kerültek veszendőbe, hiszen alapos vizsgálatukra így már nem nyílik lehetőség.

Fotó: The Sun


Csang azt vallja, hogy az általa közszemlére bocsátott porcelánok egykor a hétköznapi életben szolgáltak, s ezért az utókornak joga van megtapogatni őket. Szerinte értékük éppen abban áll, hogy szépségük és praktikus voltuk révén a mai emberhez is szólnak, szólhatnak.

Forrás: MTI