Édesség

Vezet a nyúl a tojás előtt

Velkei Tamás, 2016. március 28., hétfő 07:00, frissítve: hétfő 10:35
Kevesebb bevonómasszát használnak fel a gyártók, míg pár évvel ezelőtt a negyven százalékot is elérte a gyengébb minőségű figurális termékek aránya, addig mára nyolc százalékra zsugorodott ez az érték – tudtuk meg az iparág érdekképviseletétől. A magyarok keresik a magasabb beltartalmi értékű termékeket, ám évente nagyjából három kilogramm csokoládé elfogyasztásával még mindig az unió hátsó harmadában foglalunk helyet. Eközben a világban egyre újabb és újabb innovációkkal, valamint a méltányos kereskedelem kiterjesztésével igyekeznek fellendíteni a szektort.

Mindinkább visszaszorul a polcokról a korábban sajnálatosan elterjedt bevonómassza: míg 2006-ban a szezonális csokoládéfigurák akár negyven százalékban is e gyengébb minőségű alapanyagból készültek, addig 2014-ben már csak nyolc százalékot tett ki e termékkör – mondta egy közelmúltban rendezett háttérbeszélgetésen Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének (MÉSZ) elnöke. A szezonális édességekre (húsvéti, karácsonyi ünnepkör idején) a Nielsen piackutatási adatai szerint négymilliárd forintot költenek a magyarok, ami közel 850 tonna finomság megvásárlását jelenti. A húsvéti édességek közül a csokoládényúl vezet a csokitojással szemben, ám a két termék között mért különbség elenyésző, csupán két százalék.

Sánta Sándor az iparág nehézségeit ecsetelve elmondta, hogy bár sokan próbálnak beruházni a szektorban, ami örvendetes, ám nehéz képzett szakembert találni, mára épp csak kétezren dolgoznak az édességiparban idehaza, ami részben a rossz szakképzési rendszer számlájára írható.

Dráguló édesség

A csokoládé ára is növekedett az utóbbi időszakban, aminek egyik oka, hogy magasba szökött a kakaó ára, egy tonna 2300 angol fontba kerül (több mint 900 ezer forint). A szakemberhiány nemcsak idehaza, hanem az ültetvényeken is jelentkezik. Ezért több cég vagy szervezet a méltányos kereskedelemmel (fair trade) igyekszik minél több pénzt visszajuttatni a termelőkhöz, akik ezzel érdekeltté válnak a termelésben, sőt, a jó minőségű alapanyag előállításában.

Mi az a bevonómassza?
A Tudatos Vásárló honlapon ekképp definiálják a bevonómasszát: kakaóporból, cukorból, növényi zsiradékból, szükség szerint tejkészítményekből finom aprítással készített, bevonásra, formázásra alkalmas maszsza. A bevonómasszák kakaótartalma legfeljebb öt százalék, ezért olcsóbbak a több szárazanyagot tartalmazó csokoládéknál, ám jóval kevésbé ízletesek.

Ezzel párhuzamosan egyre nagyobb a kereslet a csokoládé iránt világszerte, ami szintén árdrágító hatású. Itthon ennek ellenére tavaly újra növekedésnek indult a piac, amely a népegészségügyi termékadó (chipsadó) bevezetését követően mélypontra került. Megállapítható, hogy a magyarok ragaszkodnak a márkákhoz, amelyeket megkedveltek, és ma már elvárják, hogy a csokoládé legyen ízletesebb, és magasabb beltartalmi értéket képviseljen. Ugyanakkor az évi, nagyjából három kilogramm csokoládé elfogyasztásával még mindig az unió hátsó harmadában foglalunk helyet. A toronymagasan vezető Svájcban több mint 9, Németországban 7,9, Ausztriában, Írországban és Nagy-Britanniában 7,5 kilogramm csokoládé fogy átlagban. Érdekes, de még a szlovákok és a kazahok is megelőznek bennünket öt kilogrammnál is több éves átlagfogyasztással.

Sorozatos innovációk

A világban egyre több innovációval operálnak. Amint azt Benke Anna, a MÉSZ főtitkára elmondta, az egyik legnagyobb édességipari kiállításon olyan vívmányokkal szembesülhettek a látogatók, mint a háromdimenziós nyomtatóval előállítható gumicukor, az átlátszó rágógumi vagy a wasabis-kókuszos chips. A táblás csokoládét olykor már nem kockákba öntik, hanem kupakokba, és egyre több gyártó szortimentjében szerepel a szőke csokoládé, amelyet egy véletlennek köszönhetően fedeztek fel. (Szőkesége abból adódik, hogy a fehér csokoládét hosszú időn át melegítik, aminek hatására a benne lévő cukor karamellizálódik, és különleges színt és ízt ad a csokoládénak.) Ez a fajta a fekete, a fehér és a tejcsokoládé mellett új távlatokat nyit. De más területeken is előrelépés tapasztalható, megjelent az Acticoa névre keresztelt, szabadalmaztatott termék, amely egy újfajta feldolgozási eljárással készült, egészségesebb csokoládé-alapanyagot takar. Ebben még több hasznos elem őrződik meg (a kakaóban egyébként is sok az antioxidáns), mint egy átlagos táblában, így élettanilag barátságosabb, mint a többi fekete finomság. Benke Anna azt is hangsúlyozta: napi 12 gramm, minimum 65 százalékos kakaótartalmú étcsokoládé fogyasztása hasznos lehet az egészségünkre, mert csökkenti a vérnyomást, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, ezenkívül ismert élénkítő (egy szelet csoki két csésze zöldteával egyenlő) és stresszoldó hatása is.

Természetesen a csokoládé túlzott fogyasztása valós kockázatot rejt, főleg, ha nem mozgunk eleget minden nap. Az is fontos, hogy 25 százaléknál kevesebb kakaót tartalmazó készítményt ne vegyünk meg, és a csomagoláson a címkét megvizsgálva győződjünk meg róla, hogy a csokoládé valódi szárazanyagot és kakaóvajat tartalmaz


Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 03. 26.

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
  1. 18:52
  2. 18:44
  3. 18:39
  4. 18:28
  5. 18:18
  6. 18:10
  7. 18:06
  8. 18:04
  9. 17:56
  10. 17:51
  11. 17:49
  12. 17:45
  13. 17:33
  14. 17:30
  15. 17:30
  16. 17:24
  17. 17:22
  18. 17:18
  19. 17:12
  20. 17:11
  21. 17:08
  22. 17:07
  23. 17:03
  24. 16:59
  25. 16:50
  26. 16:48
  27. 16:47
  28. 16:41
  29. 16:38
  30. 16:35
  31. 16:25
  32. 16:24
  33. 16:20
  34. 16:13
  35. 16:12
  36. 16:05
  37. 16:00
  38. 16:00
  39. 15:59
  40. 15:47
  41. 15:35
  42. 15:31
  43. 15:24
  44. 15:16
  45. 15:15
  46. 15:11
  47. 15:04
  48. 15:03
  49. 14:55
  50. 14:45
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása