Zenével védik az állatokat

BL

2012. július 2., hétfő 11:10

Az állatvédelmet népszerűsítő szórakoztató rádió működik Borneón: a Radio Kalaweit zenével csábítja a fiatalokat, és megbélyegzi azokat, akik veszélyeztetik az állatvilágot.

Az indonéziai ifjúság „bukik” a hitparádéra, a slágerek között azonban mélyenszántó üzenetek hangzanak el. „Tudjuk, ha közvetlenül az állatvédelemről beszélünk, az emberek elmenekülnek” – emelte ki Chanee, igazi nevén Aurélien Brulé, aki 2003-ban alapította a rádiót. A francia férfi 18 éves kora óta él a kalimantani dzsungelben, Borneó Indonéziához tartozó részén, hogy megpróbálja megakadályozni a nagy léptékben folyó erdőirtás által megtizedelt gibbonok kihalását.

„Azon törtem a fejem, hogyan lehetne eljuttatni az üzenetünket a fiataloknak” – mondta Chanee, akinek „művészneve” gibbont jelent thai nyelven. Ekkor jutott az eszébe, hogy fiatalkorában a Fun és NRJ rádiókat hallgatta. Így született meg az állatvédelmet népszerűsítő szórakoztató rádió létrehozásának az ötlete. A Radio Kalaweit 2003-ban már a leghallgatottabb rádió volt. A csatorna a 15-22 éves korosztályt szólítja meg, amelynek a mentalitásán még lehet változtatni. A rádió Közép-Kalimantan tartomány székhelyén, Palangkarayában sugároz 60 kilométeres körzetben, 10-15 ezer hallgatója van naponta, és kizárólag reklámokból finanszírozzák.

A felvilágosításon túl a Kalaweit közzéteszi azoknak a nevét is, akik ketrecben tartanak gibbont, legyen az illető rendőrfőnök vagy kormányzó. A Chanee által létrehozott menhelyen élő állatok 60 százaléka olyan emberektől érkezett, akik hallgatják a rádiót. A nagy hatalmú indonéziai bürokratákkal kikezdeni azonban nem veszélytelen: 2006-ban a rendőrség betört a szerkesztőségbe és megpróbálta elkobozni az adóberendezést. A műsorvezetők az éterben kértek segítséget, a helyi lakosok megjelenésével a rendőrök távoztak.

Forrás: MTI