Embargó

A gyanú árnyékában: sehol a döbbenet és az őrjöngés

pion
pion

2012. május 17., csütörtök 15:30
Hogy tudod, a szomszédéknak három gyerekük van, de a kicsi az nem az Árpi gyereke, megcsalta az asszony, az Árpi meg mégis a sajátjaként neveli, a gyerek meg nem tudott semmit. Aztán, jesszus, minden kiderült. Pedig egészen máshogy volt.

Hát végigbőgtem az egészet.

Mindenkinek van ilyen története, nyilván, ezeket mindig csak úgy mesélik. Persze minden ilyen mesének maga a mesélő is szereplője. Olyan ez, mint a brit tudós és a Mátyás király meg a jány esete. Is, meg nem is.

Visszaköszönő elem: ilyesmi a szereplők infócsíkja is

Fotó: rtlklub.hu


Az RTL Klub új németföldi magyarítása, A gyanú árnyékában erről szól. Napi áldokumentumfilm hétköznaponként este hétkor, és végül is olyan, mint egy végtelenített Fókusz-riport. S mivel egyetlen háromperces bulvárszakasz sem képes megmozgatni az agyi tevékenységet, így nem nehéz egy helyben ülve, bambán, kissé leesett állal végignézni egy ilyen műsor reklámok nélküli, nettó háromnegyed óráját. Az elnyújtást és elhülyülést elősegítendő a hangalámondás is lassabb a megszokottnál, s néha csemegéket hallani, a kedvencem ez: „Tünde és Bernadett abbahagyják a tanulást, és döbbenten figyelik őrjöngve csomagoló apjukat.” Nyelvtan érettségi, referencia nélküli példamondat, döbbenet és őrjöngés sehol, pedig az kellene ide. Ráadásul a narrátor mindig csak azt mondja, amit látnunk kellene. Akivel valamiféle érzelmi töltetet próbálnak hozzátetetni ehhez a száraz és lassú történetmenethez, az maga a szereplő, amikor interjúszerűen elmondja, bele a kamerába, mint a Fókuszban, infócsíkkal, mint a Mónika Show-ban, hogy mit jelent neki ez az egész eseménysor, és hogy a történet szerint neki éppen mennyire rossz. De hogy ez éppen már elmúlt, vagy még tart, az olykor-olykor összekeveredik.

Döbbenet és őrjöngés

Fotó: rtlklub.hu


A sorozat Németországból érkezett, ottani epizódtörténeteit játsszák el itteni amatőr szereplők. Ha bejön, és nézik a népek, akkor lesz olyan is, hogy az itteni epizódtörténeteket játsszák el itteni amatőr szereplők. A sztorikban nyilván nem lesz nagy különbség Németország és Magyarország között, állandó a bulvártéma, olyasféle, mint a szomszédos, vagy hogy „A Márkus család 17 éves lánya, Szilvi viszonyt folytat egy 43 éves üzletemberrel, Dezsővel. Amikor a kapcsolat szülei tudomására jut, azok megfogadják, hogy mindenáron véget vetnek ennek a tarthatatlan helyzetnek”. Meg ilyenek.

Zsebkendőért kiált.

Szemle

Még nem fizetett a Neo tulajdonosa

1

Amióta a Dr. M-Media Kft. megvette a Neo FM-et működtető FM1 Zrt.-t, egy forintot sem törlesztett a cég fennálló hatalmas, csaknem nyolcszázmillió forintos adósságából. Tovább

Két új sorozat augusztus végétől az M1-en

Két amerikai sorozatot, az Egyszer volt, hol nem volt címűt és a Bosszút vetíti augusztus 19-től, illetve augusztus 22-től az M1. A szerdai beharangozó sajtótájékoztatón elhangzott: a két folytatásos történettel a közszolgálati csatorna a legfiatalabb és az idősebb korosztály felé egyaránt nyit. Tovább

Impresszum
Szerkesztő: Bíró Mátyás
Szerzők: Balogh Roland, Bucsy Levente, Gabay Balázs, Kovács András, Lippai Roland, Pion István, Tompos Ádám