Embargó

A székelyek már a Házban vannak

Gabay Balázs
Gabay Balázs

2012. május 03., csütörtök 20:05
Áder János államfővé választásán túl némelyeknek már csak egy dolog fájt jobban szerdán. A Székely himnusz eléneklése a Tisztelt Házban.

Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás – hasítják minden valamirevaló házibuliban az 1985 előtt született magyar fiatalok. Senki sem kérdezi tőlük, milyen üzenetet sejtenek a sorok mögött, mi az a kommün, és kik állták körbe a „kétdekás” vodkát a zöldséges előtt, a lantot letéve. Nagy Feró kottára írt szamizdata számukra mást jelképez.

Ahogyan sok millió hazánkfiának sem az irredentizmus, a revizionizmus, a mennybéli Nagy-Magyarország ugrik be zsigerből a Székely himnusz hallatán. A Magyar Narancs egyik jeles publicistájának ellenben igen. A szerző még egy uniós „ízlésbizottság” felállítását sem tartaná ördögtől valónak annak feltárására, van-e létjogosultsága egy „silány, vacak, gyenge műdal” eléneklésének a magyar Országházban. Ideje lenne félárbocra engedni a rettegés zászlaját, különben az üzenet újfent elakadhat valahol a csőpostában.

Nyolc évvel ezelőtt a kettős állampolgárság kérdésében a baloldal már eljátszotta a gonosz pásztor szerepét, a nyáj pedig ritmusra bőgött nemet. Tette ezt olyan sikerrel, hogy a HUN-jelzés egyes határon túli, magyar ajkú településeken napjainkig szégyenfoltot tapaszt tulajdonosára.

Egy erdélyi kulturális szervezet vezetője 91 évvel ezelőtt verset írt társaihoz, mely utóbb akaratlanul vált jelképpé, közösségformáló, lelkesítő darabbá. Ehhez kellett a Ceausescu-rendszer, a 2009-es himnusszá emelés, de leginkább azok a százezrek, akik évtizedek óta dúdolják rendezvényeken, ünnepségeken vagy a járóka mellett hasalva. Jöhet itt zenekritikus, esztéta, de akár maga Csaba királyfi is, ezek nem értenek a jó szóból, csak dúdolják. Na jó, a Steaua–Csíkszereda meccseken zengik. Maroknyian vannak, porlanak, de értik, hallják az üzenetet. Immár a magyar parlamentből is.

Szemle

Még nem fizetett a Neo tulajdonosa

1

Amióta a Dr. M-Media Kft. megvette a Neo FM-et működtető FM1 Zrt.-t, egy forintot sem törlesztett a cég fennálló hatalmas, csaknem nyolcszázmillió forintos adósságából. Tovább

Két új sorozat augusztus végétől az M1-en

Két amerikai sorozatot, az Egyszer volt, hol nem volt címűt és a Bosszút vetíti augusztus 19-től, illetve augusztus 22-től az M1. A szerdai beharangozó sajtótájékoztatón elhangzott: a két folytatásos történettel a közszolgálati csatorna a legfiatalabb és az idősebb korosztály felé egyaránt nyit. Tovább

Impresszum
Szerkesztő: Bíró Mátyás
Szerzők: Balogh Roland, Bucsy Levente, Gabay Balázs, Kovács András, Lippai Roland, Pion István, Tompos Ádám