Álmodik a Népszabadság: 8 százalékon a Fidesz

Kovács András, 2012. május 14., hétfő 21:40, frissítve: hétfő 21:42
Sajátos értelmezését adta a Népszabadság internetes oldala a vasárnapi dunaújvárosi időközi választásnak, ahol a Fidesz jelöltje a voksok 41 százalékával diadalmaskodott. A balliberális lap szerint a kormánypártok csak nyolc százalékot kaptak, míg az átlagosnak tekinthető 20 százalékos részvételt érdektelenségnek nevezték.

„Dunaújvárosban teljes érdektelenség mellett győzött a fideszes” – adta hírül a Népszabadság internetes oldala egyik hétfői hírében. Nem lehet tudni, hogy a lap a 19,82 százalékos részvételi arányt miért nevezi teljes érdektelenségnek, mivel három héttel ezelőtt a II. kerületben is csak 26,3 százalék élt állampolgári jogával, míg március végén Szentendrén 23,3 százalék szavazott. Annak fényében is érdemes a mostani részvételt nézni, hogy tavaly egy hasonló dunaújvárosi voksoláson 19,29 százalék szavazott.

A tudósításban emellett a választási eredmények teljesen más értelmezését is megkapjuk. A lap szerint „a szavazásra jogosultak mintegy nyolc százalékának támogatásával a Fidesz nyerte az időközi önkormányzati képviselőválasztást Dunaújvárosban”. Így lett a 41 százalékos kormánypárti eredményből nyolc százalék, amely mindenképpen „innovatív” megoldás.

Horn is érdekesen számolt

Ha a világ vezető lapjait nézzük egy-egy választási eredmény közlésekor, akkor még soha nem láthattuk, hogy a voksoláson távol maradók eredményét beleszámítsák a megjelentek eredményébe. A Népszabadság „újítása” várhatóan nem indít el egy új tendenciát a sajtó történetében, de a baloldal hasonló bűvészkedésére már korábban is számtalan példa volt.

Érdemes emlékeztetni az olvasókat az 1998-as Horn–Orbán vitára, amikor a volt miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz által az első fordulóban kapott 28,18 százalékos listás eredmény csak 14 százalékos támogatottságnak felel meg, mivel a választók fele otthon maradt. Horn ezt követően azt is megjegyezte, hogy az emberek 82 százaléka a kormány politikáját támogatja, mivel nem szavazott ellenük. Akkor nem jött be a számmisztika, míg most Dunaújvárosban is szintén alulmaradt a baloldal.

hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 9 db

A hozzászólások mutatása