Kerítés épül a bazilika köré?

TT, 2012. június 20., szerda 05:30
A belvárosi önkormányzat és az V. kerületi rendőrség is azt állítja: kontrollt gyakorol a Szent István téren hétvégente tapasztalható lehetetlen állapotok felett. A helyhatóság szerint a helyzetért felelős bárok a megnyitás előtt egyeztettek az egyházzal is. A rendőrség közölte: járőreik minden bejelentést követően azonnal megkeresik a zavaró jelenségek forrását. Ennek ellenére a plébániának napi százezer forintjába került az újratermelődő mocsok elszállítása és a takarítás.

A Szent István téri bazilika közelében található két bár rendelkezik közterület-használati engedéllyel, amelyért fizetik is a kiszabott díjat – közölte lapunkkal Puka Zsófia, Belváros-Lipótváros önkormányzatának sajtóreferense hétfői riportunkra reagálva.

Mint a Magyar Nemzet megírta, a Szent István-bazilika előtti téren rendszeresen nagyszámú fiatal mulatozik hangosan, zavarva a környéken élőket. Sokan közülük a bazilika lépcsőjén isznak, vagy ott végzik a dolgukat. Egy-egy éjszakát követően mindent elborít az üres sörösdoboz, kiürült borosüveg, műanyag pohár, papírszemét, üvegszilánk. A hangzavar szinte elviselhetetlen a téren.

Puka Zsófia válaszában azt írta: mindkét vendéglátóhely egyeztetett a megnyitás előtt az egyház illetékes képviselőivel. Juhász Adorján, a Szent István-bazilika Érseki Társegyház plébániahivatalának titkára elmondta: minden, a bazilika előtti rendezvény, illetve terasznyitás előtt egyeztetni kell az egyházzal. Így tett a két vendéglátóegység is. Azonban az nem volt benne a megállapodásban, hogy azokat is kiszolgálják, akiknek nem jut hely az asztaloknál.

– Nap mint nap találunk az egyik borozó emblémájával gravírozott poharakat, illetve borosüvegeket, széttört poharak törmelékét a lépcsőn, a korláton és körbe a teraszon. De találtunk már születésnapi tortamaradékot is, arról nem is beszélve, hogy a „vendégek” rendszeresen a templom mellett vagy a bokrok tövében végzik a dolgukat. A hívek és a turisták bennünket szidtak – panaszolta a titkár.

A szemét elszállítása, a takarítás és a munkadíj napi 100-150 ezer forintjába került az egyháznak, ezért úgy döntöttek, hogy a műemlékvédelemmel egyeztetve vaskerítést emelnek a bazilika köré.


További részletek a Magyar Nemzet szerdai számában.

Forrás: Magyar Nemzet
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 7 db

A hozzászólások mutatása