A Magyar Nemzet belföldi hírei

Kerítés épül a bazilika köré?

TT
Magyar Nemzet
2012. június 20., szerda 05:30
A belvárosi önkormányzat és az V. kerületi rendőrség is azt állítja: kontrollt gyakorol a Szent István téren hétvégente tapasztalható lehetetlen állapotok felett. A helyhatóság szerint a helyzetért felelős bárok a megnyitás előtt egyeztettek az egyházzal is. A rendőrség közölte: járőreik minden bejelentést követően azonnal megkeresik a zavaró jelenségek forrását. Ennek ellenére a plébániának napi százezer forintjába került az újratermelődő mocsok elszállítása és a takarítás.

A Szent István téri bazilika közelében található két bár rendelkezik közterület-használati engedéllyel, amelyért fizetik is a kiszabott díjat – közölte lapunkkal Puka Zsófia, Belváros-Lipótváros önkormányzatának sajtóreferense hétfői riportunkra reagálva.

Mint a Magyar Nemzet megírta, a Szent István-bazilika előtti téren rendszeresen nagyszámú fiatal mulatozik hangosan, zavarva a környéken élőket. Sokan közülük a bazilika lépcsőjén isznak, vagy ott végzik a dolgukat. Egy-egy éjszakát követően mindent elborít az üres sörösdoboz, kiürült borosüveg, műanyag pohár, papírszemét, üvegszilánk. A hangzavar szinte elviselhetetlen a téren.

Puka Zsófia válaszában azt írta: mindkét vendéglátóhely egyeztetett a megnyitás előtt az egyház illetékes képviselőivel. Juhász Adorján, a Szent István-bazilika Érseki Társegyház plébániahivatalának titkára elmondta: minden, a bazilika előtti rendezvény, illetve terasznyitás előtt egyeztetni kell az egyházzal. Így tett a két vendéglátóegység is. Azonban az nem volt benne a megállapodásban, hogy azokat is kiszolgálják, akiknek nem jut hely az asztaloknál.

– Nap mint nap találunk az egyik borozó emblémájával gravírozott poharakat, illetve borosüvegeket, széttört poharak törmelékét a lépcsőn, a korláton és körbe a teraszon. De találtunk már születésnapi tortamaradékot is, arról nem is beszélve, hogy a „vendégek” rendszeresen a templom mellett vagy a bokrok tövében végzik a dolgukat. A hívek és a turisták bennünket szidtak – panaszolta a titkár.

A szemét elszállítása, a takarítás és a munkadíj napi 100-150 ezer forintjába került az egyháznak, ezért úgy döntöttek, hogy a műemlékvédelemmel egyeztetve vaskerítést emelnek a bazilika köré.


További részletek a Magyar Nemzet szerdai számában.

Szemle

Még nem fizetett a Neo tulajdonosa

1

Amióta a Dr. M-Media Kft. megvette a Neo FM-et működtető FM1 Zrt.-t, egy forintot sem törlesztett a cég fennálló hatalmas, csaknem nyolcszázmillió forintos adósságából. Tovább

Két új sorozat augusztus végétől az M1-en

Két amerikai sorozatot, az Egyszer volt, hol nem volt címűt és a Bosszút vetíti augusztus 19-től, illetve augusztus 22-től az M1. A szerdai beharangozó sajtótájékoztatón elhangzott: a két folytatásos történettel a közszolgálati csatorna a legfiatalabb és az idősebb korosztály felé egyaránt nyit. Tovább

Impresszum
Szerkesztő: Bíró Mátyás
Szerzők: Balogh Roland, Bucsy Levente, Gabay Balázs, Kovács András, Lippai Roland, Pion István, Tompos Ádám