Újra elfogadták a médiatörvény módosítását

PR, 2012. június 4., hétfő 15:38, frissítve: hétfő 18:49
Az Országgyűlés hétfőn ismét elfogadta a médiaszabályozás módosítását, amelyet a köztársasági elnök megfontolásra visszaküldött a Háznak.

– Hétfőn elfogadta a Ház a járási rendszer kialakításával összefüggő első törvénycsomagot, amely tartalmazza a járási hivatalok feladatait, rögzíti a hivatalvezetők jogállásának szabályait.

– Az Országgyűlés hétfőn megszüntette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) összevonásának lehetőségét.

– A parlament az alkotmány módosításával úgy döntött, a jövőben kétharmados többség szükséges a volt államfők jogállásáról és javadalmazásáról szóló szabályok megváltoztatásához.

– A jegybanktörvényről szóló zárószavazásra hétfőn nem kerül sor. Bővebben >>>

– A parlamentben a nemzeti összetartozás napjáról is megemlékeztek.

A parlament 258 támogató és 93 ellenszavazattal fogadta el a módosítások minősített többséget igénylő részét, amelyről a szocialisták kérésére név szerinti szavazást tartottak, az egyszerű többséggel megszavazható paragrafusokat 219 igen és 75 nem szavazattal fogadta el a Ház. A változtatásokat az tette szükségessé, hogy az Alkotmánybíróság tavaly decemberben hatályon kívül helyezte a szabályozás egyes passzusait.

A jogszabályt május 24-én már elfogadta az Országgyűlés, a köztársasági elnök azonban múlt héten, formai okok miatt megfontolásra visszaküldte a parlamentnek. Áder János házszabályellenesnek ítélte a fideszes L. Simon László egyik zárószavazás előtti módosító indítványának benyújtását.

Ezzel azonos tartalommal, de már a házszabálynak megfelelő módon nyújtott be a javaslathoz egy zárószavazás előtti módosító indítványt előterjesztőként Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, a jogszabályt ezzel együtt fogadta el a Ház. A vitatott bekezdés a közösségi médiaszolgáltatások elismerésével kapcsolatban egy új kitételt tartalmaz: azok a médiatanács által a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról 2010-ben elfogadott jogszabály alapján indított eljárásban ismerhetők el.

Rogán Antal, a Fidesz új frakcióvezetője csütörtökön azt közölte: az Országgyűlés az államfő kérésének megfelelően lefolytatja az új eljárást, és változatlan tartalommal fogadja el a médiatörvény módosítását.

Nem kötelezhetők az informátor felfedésére


A határozathozatal nyomán módosul a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól (Smtv.), valamint a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény (Mttv.) információforrások védelmére vonatkozó rendelkezése. A szabályozásba több garanciális elem került, amelyek értelmében nem kötelezhető az újságíró vagy a szerkesztőség az informátora felfedésére.

A változtatás értelmében a médiahatóság a jövőben nem járhat el például az emberi méltóság vagy a nyilatkozatot adó személy jogainak megsértésével kapcsolatos ügyekben, valamint akkor sem, ha a sajtótermék emberi jogokat vagy a magánélet védelméhez fűződő jogokat sért. A módosítás egyértelműsíti a média- és hírközlési biztos jogköreit is, valamint a hatóság sajtótermékek tekintetében gyakorolható hatásköreit.

Az Európa Tanács elnöke még május 15-én közölte: a magyar fél által tervbe vett módosítások „többé-kevésbé” választ adnak a médiatörvénnyel kapcsolatos aggályokra. Thorbjorn Jaglandot még Navracsics Tibor tájékoztatta a médiatörvény módosítására vonatkozó elképzelésekről.

Forrás: MTI
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
hirdetés

Hozzászólások - 1 db

A hozzászólások mutatása