A szegedi egyetem munkatársai az áldozatok – készenlétben a TEK

LM, 2012. január 18., szerda 12:03, frissítve: szerda 12:03
Ellentétes információkat kaptak a magyar szervek az etiópiai terrortámadások magyar áldozatainak számáról, míg a kormány diplomáciai forrásai két halottról tudnak, addig a Terrorelhárítási Központ forrásai és a Külügyminisztérium etiópiai partnerei egy magyarról adtak információt – közölte a miniszterelnök szóvivője szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A szegedi egyetem munkatársai az etiópiai merénylet magyar áldozatai – mondta el az MTI-nek Mezősi Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszékének vezetője szerda délután.

A Külügyminisztérium nem sokkal ezelőtt arról tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy az etiópiai merénylet három magyar túlélője megérkezett a fővárosba, Addisz-Abebába, ahonnan holnap hajnalban utazhatnak haza Magyarországra. Holnap hajnalra a Terrorelhárítási Központ munkatársai is megérkeznek a térségbe, ahol az ügyben érintett társszervekkel együtt bekapcsolódnak az információgyűjtésbe. Feladatuk, hogy tisztázzák a terrortámadás összes körülményét, és a helyszínen bizonyosodjanak meg arról, hogy további magyar állampolgárok nincsenek veszélyben illetőleg az elrabolt külföldiek között. (MNO)

Az addisz-abebai kormány szóvivőjének információi szerint két magyart, két németet és egy osztrákot öltek meg a fegyveresek, míg két németet és két etiópot elraboltak Etiópia északi részén. Bereket Simon tájékoztatása szerint egy magyar és egy olasz állampolgár megsebesült. Ezeket az információkat erősítette meg a Külügyminisztérium az Interpol etióp irodájára hivatkozva – derül ki a miniszterelnök szóvivőjének az MNO-hoz eljuttatott közleményéből.

Orbán Viktor kormányfő utasításának megfelelően a Terrorelhárítási Központ és a Külügyminisztérium további információk beszerzésén dolgozik, „hogy az eset összes körülményére fény derüljön, beleértve azt is, vannak-e további magyar érintettjei a terrortámadásnak”. A TEK munkatársai folyamatosan tájékoztatják Orbán Viktort a fejleményekről.

Készenlét

A Terrorelhárítási Központ főigazgatójának utasítására készenlétbe helyeztek egy speciális különítményt. Ha további magyar állampolgárok élete van veszélyben, akár egy órán belül a célországba indulnak – közölte a TEK az MTI-vel.

Nagyon zavaros

A német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) közben bejelentette: rendőröket küld az öt turista halálának kivizsgálására. Jörg Ziercke, a BKA elnöke közölte: jelenleg nagyon zavaros a helyzet. „Nem ismerjük a történtek hátterét, így még egy-két napra van szükségünk ahhoz, hogy konkrét információkkal szolgálhassunk” – hangsúlyozta.

Szegénység és látnivalók

Sajtóértesülések szerint a támadás a Danakil sivatagban, az Erta Ale nevű vulkán közelében történt. A régió a Föld egyik legmélyebben – a tenger szintje alatt – fekvő helye, az afar nevű nomád nép hazája. A táj meglehetősen barátságtalan, nagy a forróság és a szegénység, ugyanakkor bővelkedik természeti látványosságokban. Az itt valaha is feljegyzett legmagasabb éves átlagos középhőmérséklet 34,4 Celsius-fok volt. A térségbe többnyire csak segélymunkások vagy kutatók merészkednek, bár évente mintegy 500 kalandvágyó turista is érkezik ide. 2007-ben öt európait – négy brit és egy francia állampolgárt – ejtettek túszul ezen a területen, majd végül alig két hét után váltságdíj fejében sértetlenül szabadon engedték őket. 2008-ban is több támadást hajtottak végre ebben a térségben külföldi turisták ellen.

Az Interpol etióp irodájának hivatalos bejelentése szerint két magyar áldozata van a támadásnak. Egy magyar állampolgár könnyebben megsérült, akit a támadást épségben átvészeltekkel együtt már elszállítottak a térségből. Két németet és két etiópot elraboltak – olvasható az Interpol tájékoztatásában.

Forrás: MTI
Legolvasottabb
Legfrissebb