20 évig nem kell majd izzót cserélni?

BL, 2012. április 23., hétfő 15:44
Akár 20 évig is működő díjnyertes, szuper energiatakarékos LED-égőt dobott piacra a Föld napjára időzítve a Philips cég.

A díjnyertes égő a Bright Tomorrow néven megrendezett versenyen debütált, amelyet a 60 wattos izzó alternatívájának kifejlesztése érdekében hirdetett meg az amerikai szövetségi energetikai minisztérium.

Működése közben a hagyományos izzó a befektetett energia többségét hővé alakítja. A Philips által gyártott újdonságban az izzószál szerepét fénykibocsátó dióda (LED) veszi át, 83 százalékkal növelve ezzel a hatékonyságot.

A LED-ek használatával az égő élettartama jelentősen hosszabbodik, ám beszerzési ára jelenleg még igen magas. Az első változatok 60 dollár (12 ezer forint) körüli összegbe kerülnek, a holland elektronikai óriással megállapodást kötött üzleti partnerek azonban lényegesen olcsóbban juthatnak hozzá a termékhez.

„Ha minden egyes 60 wattos izzót lecserélnének az új fejlesztésűre az Egyesült Államokban, akkor 3,9 milliárd dollárt lehetne megtakarítani évente” – állítja a Philips. Közel azonos teljesítménye és a várhatóan sokkal kedvezőbb ára miatt az új LED-égő jobb választásnak bizonyulhat a fénycsövekkel szemben is.

Forrás: MTI
Legolvasottabb
Legfrissebb

Hozzászólások - 2 db

A hozzászólások mutatása