Bajok lehetnek a törésvonalra épült atomerőművel

WL, 2012. április 25., szerda 11:19
Tektonikai törésvonalra épülhetett egy atomerőmű Északnyugat-Japánban, ezért lehet, hogy a tavalyi fukusimai atomkatasztrófa miatt általános ellenőrzésre leállított erőművet sosem indítják újra – jelentette be szerdán a japán atomenergia-felügyelet.

Az 1517 megawattos curugai erőmű két egysége található a törészónában a Nukleáris és Ipari Biztonsági Ügynökség (NISA)  helyszíni felmérése szerint. Az erőmű működtetője, a Japan Atomic Power Co. saját geológiai adataira hivatkozva tagadja, hogy a létesítmény aktív törésvonal fölött lenne. A NISA további vizsgálatot rendelt el az ügyben. A japán törvények értelmében tilos atomerőművet építeni olyan övezetben, amely mozoghatott az elmúlt 120-130 ezer évben.

Negyven év óta először Japánnak szembe kell néznie a lehetőséggel, hogy atomenergia nélkül marad, mivel a fukusimai reaktorok tavalyi balesete miatt jelentősen csökkent a nukleáris energia biztonságosságába vetett bizalom, és a lakosság ellenállása megakadályozta az általános karbantartásra leállított reaktorok újraindítását. A 2011-es katasztrófa előtt Japánban az áramellátás 30 százalékát az atomenergia biztosította, jelenleg azonban 54 reaktorból mindössze egy működik, s május 5-én azt is leállítják majd a hatóságok.

Forrás: MTI
Legolvasottabb
Legfrissebb

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása