Jó fényt vet Hódmezővásárhelyre a vita

LM, 2012. február 23., csütörtök 17:13, frissítve: csütörtök 17:13
Uniós támogatással megújult Hódmezővásárhely teljes közvilágítása, a korszerű LED-technológiának köszönhetően harmadával csökkennek az energiaköltségek, mérséklődik a károsanyag-kibocsátás, mindemellett erősebb és egyenletesebb a megvilágítás a város utcáin.

Lázár János (Fidesz) polgármester a fejlesztés eredményeit bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, a beruházás egyik oka az a konfliktus volt, amely a regionális áramszolgáltató, az EDF Démász és Hódmezővásárhely között kialakult az elmúlt években.

A képviselő-testület többek között a szolgáltató és a város között kialakult gazdasági és érdekkonfliktus hatására döntött úgy, mindent megtesz az energiaköltségek csökkentése érdekében, hiszen minden önkormányzat számára fontos, hogy minél kevesebbet költsön működésre és minél többet fejlesztésre – hangsúlyozta a politikus.

A polgármester hozzátette, az elérhető megtakarítások és a szolgáltatási színvonal javítása mellett a lépés fontos célja volt az is, hogy csökkentsék a település kiszolgáltatottságát az áramszolgáltatóval szemben.

Óriási számlák

A városban hétezer lámpatest működik, ezek javítását átalánydíjért végezte a Démász csoport, ám „nem tartották karban a hálózatot és természetesen óriási pénzeket számláztak” – tudatta Lázár János.

Úgy fogalmazott: nem csak a közvilágítás és az villamos energia biztosítása jelenti az üzletet Magyarországon. 3200 település „horribilis biankó csekket állít ki” az áramszolgáltatóknak azzal, hogy a hálózatok karbantartását rájuk bízza, hiszen így nem a fejlesztésben érdekeltek – tette hozzá a politikus.

Élettartam

A beruházásról készült összegzés szerint a 750 millió forintból megvalósult fejlesztés során – a költségek felét uniós támogatás fedezte – a település közvilágításba kapcsolt valamennyi hagyományos lámpatestjét új, LED-technológiát használó fényforrásra cserélték. A 6793 lámpa korszerűsítésével az önkormányzat 35 százalékkal csökkenti a közvilágítás költségeit. Az energiatakarékos LED-technológia további előnye, hogy míg a hagyományos izzók élettartalma 12 ezer óra, a LED-fényforrásoké 60 ezer óra, s ez az üzemeltetési költségekben is jelentkezik.

Évi 44 milliós megtakarítás

Jelenlegi számítások szerint a város teljes megtakarítása 44 millió forint évente: 32 millió az energiafogyasztás mérséklése, 12 millió pedig az üzemeltetési költségek csökkenése révén. A LED-technológiát használó fényforrások az alacsonyabb energiafelhasználás ellenére erősebb és egyenletesebb megvilágítást biztosítanak a város utcáin.

Forrás: MTI
Legolvasottabb
Legfrissebb

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása