Újabb engedményt tesz Kína

BL, 2012. május 23., szerda 09:15, frissítve: szerda 10:43
A kínai kormány rövidesen megnyitja az energiaipart is a magánbefektetők előtt.

A kormány már dolgozik a magántőke részvételére vonatkozó részletes útmutatásokon, ezek várhatóan a jövő hónapban jelennek meg – írta szerdán a hivatalos kínai hírügynökség, a Hszinhua. Előző hét végén azt jelentették be, hogy a vasúti fejlesztésekbe is magántőkét várnak.

Ezek az intézkedések a kínai parlament márciusi döntésén alapulnak. Akkor határozták el, hogy a magántőke bevonásával is segítenék a gazdasági növekedést, mivel a kormányzat most nem tervez olyasféle, hatalmas költségvetési programot, mint 2008–2009-ben, amikor több mint 600 milliárd dollárnak megfelelő összeget irányoztak elő a gazdaság élénkítésére. Arról még nincs értesülés, hogy az új engedékenység a külföldi magáncégekre is vonatkozik-e.

Kína lassuló gazdasági növekedésére tekintettel a Világbank szerdán 8,2 százalékra rontotta előrejelzését Kína idei GDP-növekedésére. Eddig 8,4 százalékos jóslatot tartott érvényben a Világbank. A Világbank is inkább lazább pénzügypolitikát, semmint költségvetési költekezést tanácsolt Kínának.

Forrás: MTI
Legolvasottabb
Legfrissebb

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása