A népszavazásra emlékeznek a hűség városában

LM

2011. december 12., hétfő 19:44

Koszorúzással, kiállítással és konferenciával emlékeznek meg az 1921. évi soproni népszavazás 90. évfordulójáról a héten a hűség és a kékfrankos városában.

A díszünnepség szerdán, december 14-én lesz a Széchenyi téri Hűségzászlónál. Kilenc évtizede azon a napon Sopron lakossága a Magyarországhoz való tartozásra szavazott. 2001-ben a kormány a népszavazás emlékére december 14-ét a hűség napjává nyilvánította.

A Mária-oszlophoz érő tüntető férfiak és diákok menete élén   egy Ostenburg-csendőrtiszt halad.
1921. augusztus 29 – tüntetők a soproni belvárosban
A Mária-oszlophoz érő tüntető férfiak és diákok menete élén
egy Ostenburg-csendőrtiszt halad.
Fotó: Schäffer Ármin udvari fényképész
Forrás: sopron.hu/nepszavazas1921A városi ünnepséget megelőzően hétfőn kiállítás nyílt korabeli dokumentumokból és fotókból a Széchenyi István Városi Könyvtárban. A tárlat különlegességei az egykori plakátok, falragaszok, a népszavazást megelőző propagandaháborúban bevetett német és magyar nyelvű röplapok, amelyeket ezúttal először mutatnak be az érdeklődőknek – mondta Horváth Csaba könyvtárigazgató.

Kedd délelőtt főhajtással adóznak a népszavazás polgármestere, Sopronyi-Thurner Mihály sírjánál a Szent Mihály temetőben, majd a népszavazáson részt vevő települések polgármesterei megkoszorúzzák a polgármester szobrát a Fő téren.

Kedd délután Kegyelet és emlékezet címmel a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság kiállítása nyílik meg a Liszt Ferenc Kulturális Központban. Ugyanott tartják a történészszimpóziumot a soproni népszavazásról a kiállítás megnyitását követően. A programsorozatot a soproni önkormányzat rendezi.

Forrás: MTI