Kultúrgrund

Animációk hétvégi stresszoldónak

A hétvégére is különlegességeket kínál az Anilogue
kgy

2011. november 26., szombat 18:23
Hiába rövid a nappal, sötét a hétvége: az Anilogue tökéletes kikapcsolódás lehet azoknak, akik berezeltek a készülődő téltől. Díjnyertes és közönségkevenc animációk november végéig Budapest és Bécs közös fesztiválján.

Szombaton déltől az Anilogue pénteki workshopjának munkáit mutatták be a résztvevők. Délután egy készülő izlandi animációs film, a Hilmar Valhalla című családi animáció első 20 percét nézhette meg a fesztiválnép a világpremier előtt, Novák Erik pedig az éppen készülő Nyócker 3D-s változatának egyes jeleneteit mutatta be.

Délután vetítették még a Cartoon d'Or legjobb animációs filmnek járó összeurópai díjának jelöltjeit. A 2011-es champion A kisfiú és a szörny című filmjével Johannes Weiland és Uwe Heidschötter párosa lett, de az összeállításban a győztes mellett a másik öt döntős is látható volt.

Filmfárum
Filmfárum
Advent első vasárnapján látható lesz az Égi dal / Maszk című észt animáció, egy megragadó és filozofikus történet egy postásról, aki egy csomagot kézbesít a Holdra. A Fimfárum – három az igazság című cseh 3D-film pedig három, más-más művész rendezte meséből áll. Az első történetben egy híradós stáb utazik el a Sumava-hegységbe, kideríteni az igazságot az állítólag ott élő óriásokról. A másodikban egy király sorsát követjük nyomon. Három fiát küldi el, hogy visszahozzák a király kalapját abból a fogadóból, amelyben még fiatalkorában hagyta. A harmadik történet főszereplője Louis, a kondás, akinek életét az Ész és a Szerencse erénye mozgatják önnön fontosságukat bizonygatva. A Fimfárum — három az igazság a Jan Werich meséit alapul vevő Fimfárum-trilógia záródarabja.

Akinek pedig csak a leglényegesebb momentumokra van ideje, válassza a Világpanoráma című rövid-összeállítást, amelyben a szervezők szerint a 2011-es év hét kedvenc animációja látható. A műsor itt böngészhető.

MNO vezető hírek

Kegyetlen anyák, félreértett nőiség, élethazugság. Hidas Juditot Hotel Havanna című első kötetéről kérdeztük. Tovább

4

Újabb lövöldözés volt egy belügyi laktanyánál. Washington szerint Moszkva a felelős. Tovább

1

Akár minden ötödik mandátumot szélsőséges erők szerezhetnek meg az Európai Parlamentben. Tovább

2

A spanyol rendőrség gyanúja szerint Andalúziában több tízmillió eurót sikkasztottak el szakmai képzések finanszírozására szánt állami pénzekből – jelentette szerdán több spanyol napilap. Tovább