Előre a jövőbe, vissza az animációért

kgy

2011. október 28., péntek 16:29

Három napon át, két helyszínen nézhetjük meg az utóbbi két év válogatott animációs rövidfilmjeit, amelyek idehaza és külföldön készültek. A kilátásokat Budaörsön és a Tabánban kell keresni a hétvégén. Október 28., az animáció nemzetközi világnapja.

Bár a magyar animációban az egész estés történetek fénykorát a nyolcvanas években éltük, s ma nincsenek sem Macskafogóink, sem Vukjaink, azért apróbb sikerek és hírmorzsák a biztató jövőt sejtetik. Amíg a jövő el nem jön, addig itt a lehetőségünk, hogy az elmúlt két év válogatott magyar rövidfilmtermésének megtekintése után összehasonlítást végezzünk portugál, horvát, brazil, izraeli, ausztrál, indiai és dél‐koreai animációs rövidfilmekkel, s arra is lehetőség nyílik, hogy megnézzük, hol tartanak a német és cseh diákok.

Az animáció nemzetközi világnapját 2002 óta minden évben október 28-án ünneplik, ugyanis a rajzfilmkészítés úttörőjének számító Emile Reynaud ezen a napon nyitotta meg Optikai Színházát Párizsban, 1892-ben. Az ötletgazda a Nemzetközi Animációs Filmművész Szövetség (ASIFA) volt, s ma már világszerte számos országban emlékeznek meg ezen a napon az animációs filmről. A nemzetközi szervezet magyar tagozata, az ASIFA Hungary 2005 óta szervez itthon filmes programokat az animáció világnapja alkalmából.

Az idén két helyszínen, pénteken Budaörsön, szombaton és vasárnap a budapesti Tabán Art Moziban zajlanak az események. A Tabánban szombaton és vasárnap kora délután a Kecskemétfilm Stúdió, illetve az Egyszervolt.hu meseportál összeállítása lesz látható, a további vetítéseken pedig friss nemzetközi animációs rövidfilmblokkokból kaphatunk körképet a világ animációs filmjének állásáról.

(A részletes programot innen tölthetik le.)