Ezután Michael Knight is Söndörgőt fog hallgatni

kr

2011. december 15., csütörtök 07:23

Michael Knighttal és zseniális gerillamarketinggel toboroz csütörtök esti koncertjére a Söndörgő, akik Tompos Kátyával közösen este fél nyolctól lépnek fel a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában.

Michael Knight nem tamburás csávó, köp az egész délszláv izére, Devon Miles viszont most is könyörtelenül az igazság pártján áll, ráadásul világzenében roppant tájékozott, sőt ő maga is bendzsózott, szóval szívügye a misszió: délszláv népzenét kell játszani, de legalábbis ott kell lenni a Söndörgő csütörtök esti koncertjén a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában.

A koncert gerillamarketingje zseniális, néhány napja terjed a közösségi szájtokon, és rögtön muszáj is emlékezni azokra az időkre, amikor David Hasselhoff mellkasszőrzetének puszta látványa még a nőket is odaszegezte a tévé elé a Knight Rider összesen kilencven epizódjára.

Íme a videó:

És hogy Devon mennyire nem téved: amikor Tompos Kátya az idei WOMEX gálaműsorban ezzel a dallal felütötte a Söndörgő blokkját, a hűvös dánokban is felbuzogott a vér. Mi pedig néhányan, megfigyelő magyarként büszkén feszítettünk a nézőtéren, hogy na, tessék, made in Hungary, ebből tessék ítélni. Egy érett mediterrán karakterű nő állt ott a színpadon, muszáj volt rá figyelni, a hangja betöltötte a hatalmas teret, simán leénekelt mindenkit.

Fotó: Söndörgő / Bácsi Róbert László


Tompos Kátya előtérbe kerülése kifejezetten jót tett a Söndörgőnek, nem mintha különösebben rászorultak volna  a hírverésre; évek óta ott vannak a – jobb híján – világzenének nevezett műfaj nemzetközi fősodrában. Rendszeresen fellépnek hazai és nemzetközi fesztiválokon, színházi produkciókban is felbukkannak, nem mellesleg megfordultak már a londoni Queen Elizabeth Hallban, a Kings Place-ben, a francia Les Vieilles Charrues fesztiválon is, és a brit kiadású Songlines magazin Tamburising – The Lost Music of the Balkans című albumukot idén novemberben a legjobb világzenei albumok közé választotta.

Tompos Kátya előtérbe kerülése kifejezetten jót tett a Söndörgőnek
Tompos Kátya előtérbe kerülése kifejezetten jót tett a Söndörgőnek
Fotó: Hangvető Zenei Társulás/Eric van Nieuwland


A Söndörgőnek köszönhetjük, hogy ha délszláv zene, akkor nem kell beérnünk a lassan hakninak is rossz bubamarázással, a rezesbandák múló divatjával. Az 1995-ben alakult Söndörgő ugyanis nem a rezes hagyományokat követi, hanem egy jellegzetes tamburazenekar fúvós és harmonikás ráerősítéssel. Michael ott lesz, ne tévesszen meg senkit, ha úgy tesz, mintha ő lenne Nikola Parov.