Borfesztivál: Kóstoljunk hungarikumokat!

PÁ, 2012. szeptember 15., szombat 14:05
Különleges borkóstoló programot, egyben budavári sétát szervezhet magának a Borfesztivál látogatója, ha a hungarikumok forrását követi.

A Budavári borfesztivál hungarikum túrájához a Szent György tér (a sikló felső állomása) felőli érkezést javasoljuk. A kapun belépve, a lépcső aljában a Halászó fiú teraszra érkezünk, ahol a tokaji borászatok töltik be a teret. Az édes borokba a séta és a borsor elején még ne bonyolódjunk bele, kezdjünk egy friss, illatos, száraz hárslevelűvel!

Alföldi hungarikumok a teraszon

Míg az első borunkat ízlelgetjük, átérünk a Savoyai teraszra, ahol több jeles alföldi borászt találhatunk, kínálatukból nem hiányozhat sem az irasi olivér, sem a cserszegi fűszeres. Bódító illatok, frissítő kortyok.

Az MNO horvát borkalauzáért ide kattintson!

A kis alagúton át a Hunyadi térre érünk, ahol badacsonyi borászok standjait láthatjuk: kérjünk egy pohárka olaszrizlinget (ez nem éppen hungarikum, de a legelterjedtebb fajta Magyarországon) , nehogy szárazon kelljen elsétálnunk a mintegy 50 méterre, balra következő újabb célpontig. Az Oroszlános udvarban előbb keressünk egy somlói borászatot, és férfias juhfarkkal zárjuk le a fehér borok sorát.

Sopron és Szekszárd

Bűnbeejtően gyümölcsös kékfrankos rozét kérhetünk a soproni borászoktól, pontosabban poncichterektől. Csak karnyújtásnyira található a szekszárdi pincesor. Itt érdemes egy kadarka rozéval folytatni – ne lepődjenek meg, ha a borászok fuchsliként (a német név a róka színére utal) emlegetik majd.

Még helyben el lehet kezdeni az ismerkedést a vörösborokkal. Ha már Szekszárd, egy tüzes kadarka illene a sorba. A zárt tér elhagyása előtt vissza lehet kanyarodni a soproniakhoz egy kékfrankos erejéig (ez sem igazi hugarikum, de a leggyakoribb kékszőlő és vörösbor kis hazánkban). A Hunyadi térre érünk vissza, balra a villányi korzó, egy portugieser édesítse meg gyönyörködésünket a nyugati kilátásban. És végül, a tér belső oldalán, az Egri csillag sétányon zárjuk a sort egy feketés bíbor, testes bikavérrel.

Következik az átkelés az átjárón, vissza a tokajiak udvarába, mert jöhetnek az édes borok. Bódítóan illatos édes szamorodni és egy-két mézes, barackos aszú zárhatja a sort.

A fenti kirándulást érdemes két főnek bejárni, több okból is. Az egyik: ketten meg lehet vitatni a tapasztalatokat. A másik: meg lehet osztani a kóstolók mennyiségét, így a végén visszatalálunk a várbuszhoz, utána meg haza, akár éneklés nélkül is.

Vasárnap világfajták kóstolgatásával ajánljuk becserkészni a Budavári borfesztivált.

Többmillió követő
hirdetés
Legolvasottabb
Legfrissebb
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. 6
  7. 7
  8. 8
  9. 9
  10. 10
  11. 11
  12. 12
  13. 13
  14. 14
  15. 15
  16. 16
  17. 17
  18. 18
  19. 19
  20. 20
  21. 21
  22. 22
  23. 23
  24. 24
  25. 25
  26. 26
  27. 27
  28. 28
  29. 29
  30. 30
  31. 31
  32. 32
  33. 33
  34. 34
  35. 35
  36. 36
  37. 37
  38. 38
  39. 39
  40. 40
  41. 41
  42. 42
  43. 43
  44. 44
  45. 45
  46. 46
  47. 47
  48. 48
  49. 49
  50. 50
hirdetés

Hozzászólások - db

A hozzászólások mutatása