Franciákat vert kenterbe a Rózsavölgyi csokoládé

MNO

2016. február 10., szerda 21:21, frissítve: szerda 21:37

A Sens & Chocolat válogatója mintegy másfél évvel ezelőtt kezdődött. Tizenkét csokoládé került be a döntőbe, ebből öt francia. A verseny győztese egy kis magyar manufaktúra, a budapesti Rózsavölgyi Csokoládé chuao-csokoládétáblája lett – közölte a Gault & Millau.

Mint írják, a francia rendezésben, francia zsűritagokkal zajló csokoládéversenyre nevezni nem lehet: a zsűri dönt, kiket hív meg. Az előzetes szelekciók után olyan nevek maradtak fenn a rostán, mint Alain Ducasse, Amedei, Pralus, Bonnat, Morin, Gilles Colen, Ara, Willie’s, Domori – teszik hozzá.

Csiszár Katalin és Szabad Zsolt manufaktúrája, a Rózsavölgyi Csokoládé évek óta hozza haza külföldről a díjakat. A portálon megjelent interjúból kiderül: a zsűri azt emelte ki a csokoládéjukban, hogy rendkívül hosszú lecsengésű, semmi nem fátyolozza el az erjesztésből érkező gyümölcsösséget, a bab eredeti karakterét. Ez a karakter – criollo lévén – tejszínes-mogyorós.

Az alapanyagaik már rendben vannak, ezután inkább a csokoládé „egyéb” felhasználásaira koncentrálnak – hangsúlyozta Csiszár Katalin. „Szeretnénk kitágítani a látóhatárt, hogy mi mindent művelhetünk a csokoládéval. Szeretném rádöbbenteni a vásárlóinkat (bár ők már rájöttek) és a séfeket, cukrászokat, hogy minden a csokoládén múlik. Hiába a fennkölt, kifinomult ízesítés és csodatálalás: ha rossz maga a csokoládé alapanyag, utoljára a gyenge alapíz cseng le az ember szájában” – olvasható a Gault & Millau-n.